Prva formacija voditelja ministranata u Vrhbosanskoj nadbiskupiji održana je od 22. do 24. siječnja u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu, u okviru projekta YouthFluence – uključi se, služi i prati.

Cilj formacije ministranata je kroz edukativne radionice i igre, pod vodstvom iskusnih animatora i stručnih suradnika, doprinijeti osnaživanju identiteta i uloge ministranata u euharistijskom služenju te stjecanju vještina potrebnih za vođenje skupine.

Programski tim stručnjaka koji je radio na pripremi kurikuluma i njegovom razvoju sastojao se od s. Marine Jurišić, članica Družbe Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatska provincija Prečistog Srca Marijina, đakona fra Antonija Gašića, član Franjevačke provincije Sv. Križa Bosna Srebrena, vlč. Marina Babića, župni vikar Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Stup/Sarajevo (svećenik Vrhbosanske nadbiskupije), Antonija Topalovića, projektnog koordinatora te vlč. Šime Maršića, ravnatelja Centra za mlade. U pripremi programa sudjelovali su i animatori instruktori: Iris Vrdoljak, Lana Todosijević, Matej Dužnović te Marko Ćosić, koji su uveliko doprinijeli kvaliteti realizacije samog programa i njegove pripreme.

Prvog dana susreta, ministranti iz 12 župa Vrhbosanske nadbiskupije, odnosno iz sarajevskih župa, zatim župa Radunica, Nove Bile, Guče Gore, Lug-Brankovića, Domaljevca, Grebnica i župa iz Novog Travnika okupili su se u Centru za mlade Ivan Pavao II.. Sudionici su prvu večer imali priliku raditi u malim skupinama te se na taj način bolje upoznati i stvoriti koheziju s vršnjacima iz cijele Nadbiskupije, što je bilo važno za realizaciju ostatka programa. Drugi dan programa je započeo jutarnjom molitvom i doručkom, kako bi sudionici, duhovno i tjelesno nahranjeni, bili u mogućnosti aktivno sudjelovati u svemu onome što je za njih bilo pripremljeno. Prva radionica koju je pripremila s. Marina tematizirala je identitet ministranata, odnosno analizu osobnog identiteta te identiteta biblijskih likova: Mojsija, Ilije, Ivana Krstitelja te Blažene Djevice Marije.

Druga radionica koju je priredio fra Antonio bila je povezana upravo s ministrantskom službom kao konkretnim oblikom služenja prilikom euharistijskog slavlja, a sadržaj je sudionicima predstavljen na kreativan i zanimljiv način, s posebnim fokusom na liturgijski prostor, njegova obilježja i značenja.

Posebnost YouthFluence programa je i drugi segment njegovog rada, odnosno medijska pismenost i sigurno korištenje društvenih mreža, što je kroz radionicu obradila animatorica instruktorica Iris te sudionicima formacije približila koncept odgovornog ponašanja u virtualnom svijetu, njegove posebnosti, prednosti i opasnosti.

Duhovna komponenta programa bila je duboko utkana u dnevni raspored te su sudionici imali priliku sudjelovati u jutarnjim i večernjim prigodnim molitvama te euharistijskim slavljima. U subotu, 23. siječnja svetu misu predslavio je vlč. Marin uz koncelebraciju vlč. Šime.

Središnje misno slavlje u nedjelju, 24. siječnja, predslavio je Vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić. U svojoj homiliji kardinal Puljić se osvrnuo na život starozavjetnog proroka Jone i njegovu aktualizaciju u životima svih nas. Posebnu važnost u životima svake osobe, a posebno mlade osobe, je dakako osjećaj pripadnosti Crkvi i vjera u sveto Evanđelje koje je najbolji vodič kroz sve životne prilike i nedaće, a vjera u Uskrslog Krista sigurnost u kojoj trebamo temeljiti naš život.

Projekt YouthFluence kroz formacije ministranata nastoji doprinijeti osnaživanju identiteta i uloge ministranata u euharistijskom služenju te stjecanju vještina potrebnih za vođenje skupine. Mnogi mladi sudjeluju u pastoralnim aktivnostima u župi i u euharistijskom služenju u svojim župnim zajednicama te su svojevrstan primjer drugoj djeci i mladima u župnim zajednicama. Stoga je sudjelovanje u ovakvim aktivnostima prilika za njihov rast i razvoj, ali i promoviranja ministrantske službe kao načina služenja u Crkvi. U sklopu programa, pored formacija za voditelje ministranata, održat će se i druge aktivnosti, a u prvom redu duhovne obnove na koje su pozvani svi ministranti Vrhbosanske nadbiskupije.

(A.T. NCM/ssf)

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox