ŠTO JE POZIV?

Poziv je osluškivanje Božje Riječi. Imamo jako puno takvih primjera u Bibliji, a jedan od nama bliskih poziva jest Isusov susret i poziv učenika da postanu njegovi apostoli. Nešto slično se dogodilo i s nastankom Družbe Školskih sestara franjevki. Obične djevojke, po franjevačkom nadahnuću započele su skrovito svoje djelovanja u 19. st i taj plamen nisu htjele zadržati samo za sebe. Željele su u svom životu učiniti nešto za djecu i mlade koji su bili ostavljeni i prepušteni životu na ulici i samima sebi. Taj isti poziv, kojeg mnogo puta susrećemo kroz Božju riječ, moguće je otkriti i danas.

 

ŠTO MI JE ČINITI?

Ukoliko osjećaš, u sebi neki zov, pokušaj se odazvati, tako da kreneš osluškivati i čitati više Božju Riječ. Posveti se intenzivnije molitvi kako bi doista mogla razlučiti što se događa sa tvojim srcem. Naravno, na tom putu, ne trebaš ostati sama, možeš se uvijek javiti za razgovor svojem duhovniku ili pak nama sestrama.

„Gospodin i dalje poziva da ga slijedimo. Ne smijemo čekati da budemo savršeni kako bismo odgovorili svojim velikodušnim „da“, niti se bojati svojih ograničenja i svojih grijeha. Moramo naprotiv otvoriti svoja srca Gospodinovu glasu. Moramo slušati taj glas, prepoznati naše osobno poslanje u Crkvi i svijetu, i naposljetku živjeti ga u današnjem času koji nam Bog daje“ (papa Franjo).

 

KAKO IZGLEDA PUT REDOVNIČKE FORMACIJE?

Djevojka koja ulazi u samostan prolazi određene stupnjeve formacije:

KANDIDATURA je prvi korak početne formacije koja traje uglavnom godinu dana (ovisi o tome kad djevojka dolazi u zajednicu).

POSTULATURA je neophodna etapa kao priprava za novicijat. To je vrijeme u kojem se postulantica učvršćuje u odluci da se postupnim prijelazom obrati od svjetovnog na franjevački/redovnički način života. To je vrijeme prilagodbe na samostanski način života.

NOVICIJAT je intenzivnije vrijeme priprema za zajednički redovnički život nakon kojeg slijedi oblačenje redovničkog odijela i polaganje prvih redovničkih zavjeta.

JUNIORAT je vrijeme nakon prvih zavjeta koje se proteže tijekom pet godina, ali se može i produžiti. U ovoj etapi, sestre vrlo često studiraju, a one sa završenim studijem stječu i iskustvo rada. Nakon završenog juniorata se polažu svečani (doživotni) zavjeti.

 

KOME SE OBRATITI UKOLIKO TI JE POTREBAN RAZGOVOR?

Školske sestre franjevke Krista Kralja
Bjelave 85, 71 000 Sarajevo
franjevke.bh@gmail.com
s. Ana Antolović (antolovicana@yahoo.com)
s. Radmila Ilinović (radmila.ilinovic@gmail.com; tel: +387 33 208-980)

 

KORISNI LINKOVI O POZIVU

Putovi koji ti mogu pomoći razabrati Božji plan
Ženske redovničke družbe, zajednice i instituti
Susret – portal za promicanje redovničkog života
Pitanja i odgovori o redovničkom načinu života

 

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

veljača 2023
P U S Č P S N
« sij.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
WordPress Video Lightbox