Ljubite svoje neprijatelje! Lk 6,27

Ove riječi Isus izgovara silnom mnoštvu svojih učenika i naroda koji su došli iz cijele Judeje i Jeruzalema kako bi ga slušali i ozdravili od svojih bolesti. Nakon što je prethodno izrekao blaženstva, Isus prelazi na novu temu: Ljubav prema neprijateljima, dobrotu prema mrziteljima, blagoslov prema proklinjateljima, molitvu prema zlostavljačima. Zašto je to na prvom mjestu i zašto je toliko prostora posvećeno ovoj temi? Isus je očito od onih koji najprije rješavaju teže probleme, ali isto tako poznaje i situaciju u svojoj zemlji. Odrastao je u narodu koji se želi osloboditi rimske vladavine i koji nestrpljivo očekuje Obećanog Mesiju kako bi ih izbavio od tog velikog neprijatelja. A ne shvaćaju da je čovjek sam sebi najveći neprijatelj. Da mu treba netko tko bi ga izbavio do njega samoga. I stoga Isus svojim govorom započinje taj proces oslobađanja. Od srca. Jer ljubav, dobrota, blagoslov i molitva polazi od srca, iz čovjekove nutrine.

Neprijatelj se ne rađa. Neprijateljem se postane. Jedan trenutak, jedan događaj preobrazi prijatelja u neprijatelja. Eva i zmija nisu bile neprijateljice na početku trećeg poglavlja Knjige postanka. Nego tek nakon počinjenog grijeha Bog im kaže: “Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene” (Post 3,15). Trebamo vidjeti i u našim životima što se uistinu dogodilo da nam je netko postao neprijatelj. I od tog događaja započeti obnovu.

Svatko možda ima nekoga koga smatra neprijateljem, a možda netko i nas smatra takvima, a da to i ne znamo. I budući da je naša stvarnost zapletena tim nekim napetim odnosima, Isus ih počinje rasplitati baš tamo gdje je najveći čvor. Gdje je potrebno uložiti i najviše truda i muke jer ljubiti neprijatelja izlaže nas velikom riziku. Ne znamo hoće li se našom ljubavlju drugi mijenjati, ali nam je zajamčena vlastita promjena. Sam Isus kaže da će nas takav životni stav učiniti „sinovima Svevišnjega“. Nije li nam to dovoljna nagrada i poticaj?

Još jedna stvar na koju treba ovdje obratiti pozornost. Ovaj Isusov govor ne predstavlja ništa senzacionalno jer u Starom zavjetu kao i u antičkom svijetu pronalazimo slične pozive na ljubav prema neprijateljima. Seneka piše: „Ako želiš imitirati bogove, čini dobra djela i nezahvalnima, jer sunce izlazi i zbog zlih i more je otvoreno čak i piratima“. Međutim, novost Isusove poruke je u tome što on ne smatra da trebamo ljubiti neprijatelje samo kako bismo sebi osigurali mir i smireno okruženje. Neprijatelja treba ljubiti zbog njegovog „sinovstva“. Treba ga ljubiti jer je naš brat koji ima istog milosrdnog Oca kao i mi, ali trenutno toga još nije svjestan. Naša bi mu ljubav stoga trebala biti putokaz na njegovom povratku Ocu.

tekst: s. Maja Ivković

fotografija: s. Monika Džepina

 

 

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox