U okviru IV. Vazmene nedjelje – Nedjelje Dobrog Pastira, cijela Katolička Crkva slavi Svjetski dan molitve za duhovna zvanja. Crkva je pozvana na to riječima samoga Gospodina: “Žetve je mnogo, a radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju” (Lk 10,2).

Papa Franjo u svojoj poruci za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2018. ističe njegovu povezanost s 15. Općom redovitom skupštinom Biskupske sinode koja će se održati u listopadu ove godine i biti će  posvećena mladima, osobito odnosu između mladih, vjere i zvanja. Bit će to prilika da dublje razmišljamo o tome kako je, u središtu našega života, poziv na radost koji nam Bog upućuje i kako je to »Božji plan za muškarce i žene svakog doba« (Biskupska sinoda, XV. Opća redovita skupština, Mladi, vjera i razlučivanje zvanja, Uvod). Ta blagovijest iznova snažno odjekuje na pedeset i peti Svjetski dan molitve za duhovna zvanja. Nismo plod slučajnosti i ljudski život nije niz nepovezanih događaja; naprotiv, naš život i prisutnost na ovom svijetu plod su Božjeg poziva! I u ovim našim nemirnim vremenima, otajstvo utjelovljenja podsjeća nas da nam Bog neprestano dolazi ususret. On je Bog s nama, koji kroči često prašnjavim putovima našega života. On poznaje našu tjeskobnu čežnju za ljubavlju i srećom i poziva nas na radost. U različitosti i specifičnosti svakog, osobnog i crkvenog, poziva postoji potreba slušanja, razlučivanja i življenja ove Riječi koja nas poziva odozgor i, dok nam omogućava oploditi naše talente, čini nas ujedno oruđima spasenja u svijetu i upravlja naše korake prema punini sreće. (Papa Franjo, Poruka za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2018)

 

Uoči Nedjelje Dobrog Pastira na razini naše zajednice Školskih sestara franjevki Krista Kralja, Bosansko-hrvatske provincije, već dulji niz godina organiziramo susret mladih na koji se uključuju sestre sa skupinama mladih iz župa i mjesta na kojima djelujemo. Ove godine taj susret je održan u subotu 21. travnja 2018. u Franjevačkom konviktu u Visokom. Program susreta na kojemu je sudjelovalo šezdesetak mladića i djevojaka iz Livna, Domaljevca, Busovače, Brestovskog, Vareša i Visokog, osmislilo je Vijeće za početni odgoj i pastoral zvanja, a prigodno predavanje na temu Mladi i vjera održala je s. Maja Ivković. Misno slavlje predvodio je fra Stipo Alandžak, a pjevali su mladi framaši iz Visokog predvođeni s. Anicom Markelić. Mladi su imali prigodu kroz osluškivanje Riječi Božje, molitvu, pjesmu i igru, susretati jedni druge i Boga, te tražiti putove kojima im je ići. Na susretu je mlade pratilo deset sestara, a u jednom dijelu programa pridružila nam se i provincijska predstojnica s. Kata Karadža.

s. Samuela Klaić

 

U nastavku donosimo osvrt dvoje sudionika susreta.

 

U subotu 21. travnja sestre franjevke su obilježile Dan molitve za duhovna zvanja, susretom mladih u  Visokom. Na poziv sestara odazvalo se i nas šest Busovljaka. U zanimljivom i bogatom programu razmišljali smo o našoj vjeri. Na predavanju s. Maje Ivković saznali smo kako zapravo biti u vjeri znači biti sretan. Možemo pronaći različite zamjene za Isusa Krista ali ništa nas neće moći usrećiti uistinu kao što to čini Bog. Vrhunac cijelog susreta bilo je misno slavlje koje je predvodio fra Stipo Alandžak, a u propovijedi nam je predočio sliku Isusa – Dobrog pastira koji svaku „ovčicu“ neizmjerno voli. Među nama je bilo zasigurno i onih u kojima su ove riječi probudile razmišljanje o smislu života, pozivu o kojem trebamo već sada razmišljati. Najčešće se izgubimo u virtualnom svijetu tražeći nešto prividno što nas ne može usrećiti, dok ono bitno ostavljamo po strani. Voljeli bismo kada bi se organiziralo više ovakvih susreta u kojima bismo mogli podijeliti svoja razmišljanja sa onima koji nas razumiju. Jer biti danas kršćanin u svijetu, pa i u ovoj našoj sredini, znači biti pomalo čudak. Isto tako čudno je i teško prihvatiti kada se netko iz naše sredine odluči za duhovni poziv. Na susretu smo naučili da je potrebno prepustiti se Božjem vodstvu jer to je jedini ispravni put vjere u labirintu života.

 

Laura Šakić i Jan Badrov

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox