Nakon izbornog dijela Kapitula u kojem je izabrana nova Provincijska uprava Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, istog dana nastavljeno je s radom Kapitula u kojem su detaljno analizirane  važne smjernice  za život Provincije u narednom šestogodištu. Sljedećeg dana rad je zaključen usvajanjem donešenih odluka koje će biti glavana nit vodilja u radu za novoizabranu Upravu.

U nastavku se okupljenim sestrama članicama Kapitula obratila s. Željka Dramac, nova provincijska predstojnica. Izražavajući svoju zahvalnost Bogu, velikom Gospodaru koji nas je vodio kroz ove dane Kapitula, s. Željka je zahvalila i svakoj pojedinoj sestri, a na poseban način s. Klari Šimunović, vrhovnoj predstojnici, zatim prethodnoj provincijskoj predstojnici s. Kati Karadža kao i njezinim savjetnicama, pomoćnoj službi i odgajateljicama. S. Željka je pozvala sestre da svoj veliki doprinos izgradnji zajedništva dadnu tako što će se zauzimati  za male korake dobra u sestrinskim odnosima. Citirajući riječi naše s. Angeline Križanič, nekadašnje vrhovne predstojnice, s. Željka je uputila poziv okupljenim sestrama zajedno molimo, zajedno radimo, zajedno upravljajmo”.

Uslijedilo je obraćanje s. Klare Šimunović, vrhovne predstojnice  koja je svakoj sestri zahvalila na aktivnom sudjelovanju i osobnom doprinosu u radu Kapitula. S. Klara je također prethodnoj Provincijskoj upravi izrazila svoju  zahvalnost za sve dobro koje su tijekom šest godina unosile i budile, poticale i stvarale u Provinciji, a novoj Provincijskoj upravi i svakoj sestri je poželjela da “iznad svega – trajno – želimo i tražimo duha Gospodnjega i Njegovo sveto djelovanje”. Također je pozvala sestre da se posvete obnovi i izgradnji sestrinskog zajedništva u duhu našeg svetog Oca Franje, kako bi mogle vidjeti, zaustaviti se, dotaknuti i dijeliti patnju i potrebe drugih. Sa željom da sve sestre u radosti i velikodušno nastave služiti Gospodinu, s. Klara je zatvorila Redoviti provincijski kapitul.

Kruna ovog velikog događaja bilo je svečano euharistijsko slavlje koje je predslavio fra Ivan Šarčević u kapelici Provincijskog sjedišta. Osvrćući se najprije na prvo  čitanje iz knjige Postanka  o Jakovljevoj borbi s Bogom, fra Ivan je kazao kako sav posao koji sestre budu obavljale ne može bit lišen borbe, potrage za Božjim blagoslovom, da mora biti vrijeme probdjeveno u molitvi. Ne smije se tražit način da se što bezbolnije prođe život, nego se mora istinski raditi na ostvarenju Božjeg kraljevstva. Naglasio je kako od svakog istinskog susreta ostaju znakovi, gotovo fizička iščašenja, jer Bog mijenja čovjeka. Svijest da smo blagoslovljeni daje snagu i krijepi umorne duše. Nadalje, u svjetlu Matejevog evanđelja u kojem Isus liječi opsjednutog njemaka, fra Ivan je kazao kako kršćani moraju biti oni koji će pomagati ljudima da izađu iz svoje nijemosti, da ljudima koji su bez glasa pomognu vratiti glas, da im pomognu da ih se čuje. Kršćani moraju biti oni koji će se sažaliti nad onima koji su kao ovce bez pastira, nad ljudskom bijedom, a ne nad sobom.

Na koncu euharistijskog slavlja svečano je zaključen Kapitul pjevanjem Tebe Boga hvalimo (Te Deum).

 

U nastavku donosimo životopis novoizabrane provincijske predstojnice s. Željke Dramac.

Sestra Željka Dramac rođena je 1968. u Podmilačju kraj Jajca. Po završetku srednje škole kulturološkog smjera 1986. u Jajcu, primljena je u kanadidaturu kod Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije u Bugojnu. Nakon novicijata u Kloštru Ivaniću, prve zavjete položila je u Ulicama kraj Brčkog 1989, a doživotne u Zagrebu 1994. Redoviti filozofsko-teološki studij završila je 1996. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nekoliko godina, boraveći u sestarskoj kući u Bučićima kraj Novog Travnika, poučavala je vjeronauk u župi Vitez i OŠ Bila, Vitez. U Sarajevu i Varešu dulje vrijeme bila je angažirana isključivo na internim poslovima u službi Provincije. Bavila se istraživanjem povijesti Provincije. Napisala je monografiju Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije te knjigu Školske sestre franjevke u Visokom i Sarajevu. Od 2015. do izbora za provincijsku predstojnicu radila je kao odgajateljica u Konviktu Franjevačke klasične gimnazije u Visokom.

Za provincijsku predstojnicu Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina izabrana je 5. srpnja 2021. godine.

 

ssf

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox