U sklopu manifestacije Plivske omahe 29. travnja u Domu kulture u Jajcu upriličeno je predavanje i radionica u prigodi 800-te obljetnice susreta sv. Franje Asiškoga i egipatskoga sultana Malik al-Kamila. Već tradicionalno vjeroučitelji islamske i katoličke vjeroispovijesti sudjeluju na ovaj manifestaciji. Radionicu su animirale, zajedno sa učenicima OŠ „Berta Kučera“, OŠ „13. rujan“ i SŠ „Nikola Šop“, Sabina H. Duranović i s. Iva Klarić na temu Susret koji traje.

Cilj ove radionice bio je upoznati se s dva čovjeka koji su u ratnom vihoru i u oceanu nerazumijevanja bili na suprotnim stranama, ali otvoreni Bogu i iz življene vlastite religioznosti bili su otvoreni susresti drugoga-drugačijega po vjeri. Radionica se temeljila na knjizi Sveti Franjo i Sultan, susretima Duh Asiza i pastoralnim pohodima pape Franje Arapskim zemljama.

U radionici pokušali smo vidjeti u čemu nas, današnje generacije, susret dva čovjeka koji se dogodio prije osamsto godina, obogaćuje, nadahnjuje i uznemiruje. Mladi su iznosili iz riznice vlastitoga života iskustvo susreta s drugima. U isto vrijeme ostali smo i iznenađeni koliko nam je malo potrebno kako bi smo u drugome-drugačijem prepoznali iskonsku težnju zajedništva s Bogom koji nas je sve stvorio, a što nas čini braćom i sestrama.

U radionicama smo došli do zaključka da je Bog taj koji je nadahnuo Franju i Sultana za otvoren i iskren susret. Bog je taj koji nadanjuje i nas u traženju pravoga puto do drugoga-drugačijega ali i do istoga u vjeri.

Budući smo prostorno vezani različitim načinima vjerovanja, ali u jednoga Boga, želja nam je učiti od onih koju su prije osamsto godina imali hrabrosti u ratnom vihoru biti otvoreni različitom slavljenju Boga, želja nam je učiti kako u suvremenom svijetu, koji se gotovo ni u čemu ne razlikuje od ondašnji prilika, biti brat i sestra sa svim stvorenjima.

Radionicu smo završili izrekom sv. Leopolda Mandića: „Nijedan čovjek nije toliko od blata da u njemu ne bi bilo barem zrnce zlata“, zaključivši ako u drugima tražimo blato u blatu ćemo ostati, ako tražimo zlato to ćemo i pronaći.

S. Iva Klarić

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

listopad 2023
P U S Č P S N
« ruj.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
WordPress Video Lightbox