Sestre Mariborske provincije posjetile su od 9. do 11. svibnja 2019. naše zajednice u Livnu, Visokom, Varešu i Sarajevu (Bjelave 85 i Bjelave 43). Činile su to u godini obilježavanja 150. obljetnice Družbe, a povodom svojih slavlja jubileja redovničkog života. U skupini sestara koje su nas posjetile bile su s. Ozana Gucić koja slavi 60 godina redovništva te zlatne jubilantkinje (50 godina redovništva): s. Mateja Mikuš, s. Metoda Šinkovec, s. Danica Vrtič, s. Božena Kržišnik, s. Milka Saje, s. Janja Hameršak i s. Angela Zanjkovič.
Sestre su stigle u četvrtak 9. svibnja u Livno gdje su ih je dočekala zajednica naših sestara u samostanu na Gorici i izrazile im srdačnu dobrodošlicu. Tu im se pridružila i njihova kolegica jubilantkinja s. Mladena Vučković, sada članica naše Provincije. Sestre su obišle prostorije našeg samostana, a potom su posjetile još franjevački samostan, muzej i galeriju na Gorici, izvor rječice Bistre – „Duman“ i jezgru grada. Na gradskom groblju „Sv. Mihovila“ pomolile su se za pokojne, posebno za sestre ukopane na tom mjestu. Vrhunac susreta bilo je euharistijsko slavlje za vrijeme kojeg su sestre iz Slovenije pjevale dvije pjesme na slovenskom jeziku.
Zajednica sestara u Visokom također je rado dočekala sestre Mariborske provincije u petak 10. svibnja popodne. Nakon kratkog osvježenja u blagovaonici, obišle su kompleks Franjevačkog samostana i Konvikta u Visokom, gdje su sestre, došavši u Bosnu prije 90 godina, započele svoje djelovanje. Oslikan lik s. Kristofore Perko na jednom zidu u samostanskom vrtu pobudio je među sestrama sjećanja o zajedničkoj povijesti ispisanoj na bosanskom tlu, ali i šire u zajednicama u kojima su sestre dviju provincija zajedno živjele i radile. Prije nego su krenule za Vareš, na visočkom groblju pomolile su se za pokojne sestre ukopane na tom mjestu.
U večernjim satima u Varešu su ih dočekale sestre zajednice i štićenici. Obišle su prostorije Ustanove za prihvat i odgoj djece „Mala škola“ i sestarskog samostana. Prošle su sve skupine djece, raspitivale se o radu i aktivnostima sa štićenicima kao i o svim drugim aktivnostima u sklopu Ustanove i samostana. Doista su bile radosne zbog sveg što su vidjele i čule kazavši da je rad sestara i suradnika vrijedan ulaganja. Susret je završen zajedničkom večerom, druženjem i razgovorom o situaciji u gradu, o međusobnim posjetama sa s. Uršom Marinčič, članicom njihove Provincije. Susret je bio obogaćen i pjesmom na slovenskom i na hrvatskom jeziku.
U kasnim večernjim satima sestre su stigle u Sarajevo, u provincijsko sjedište na Bjelavama 85. U jutranjim satima u subotu 11. svibnja sa sestrama zajednice Bjelave 85 i Bjelave 43 slavile su sv. misu koju je predslavio preč. Mato Majić, katedralni župnik i dekan sarajevskog dekanata, nakon čega je uslijedio i zajednički doručak.
Sestra Kata Karadža, provincijska predstojnica, pozdravila je sestre Slovenke i izrazila im dobrodošlicu uime sestara i osobno. Druženje je nastavljeno u ugodnom razgovoru. Nakon doručka sestre su obišle prostorije sestarskog samostana, provincijalata i „Kuće milosrđa“. Također su posjetile zajednicu sestara na Bjelavama 43, obišle prostorije samostana i internata „Dom Majke Margarite“. U nastavku dana, u pratnji s. Kate i s. Lidije Jurišić, zamjenice provincijske predstojnice, obišle su sarajevsku prvostolnicu – katedralu Srca Isusova, Staru pravoslavnu crkvu, franjevačku crkvu Sv. Ante na Bistriku te Baščaršiju.
Susreti su uvijek srdačni. I ovaj sestara dviju provincija koje imaju puno toga kroz povijest zajedničkog, bijaše srdačan, obogaćujući, susret u kojem smo oživjele sjećanja te naše zajedničke povijesti i međuprovincijske suradnje. (ssf)

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

veljača 2024
P U S Č P S N
« sij.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
WordPress Video Lightbox