Na Međunarodnoj konferenciji o zaštiti maloljetnika „Because We Care“, održanoj u Sarajevu od 21. do 23. travnja 2022., nazočile su i naše sestre iz Ustanove za prihvat i odgoj djece „Mala škola“ iz Vareša, ravnateljica s. Snježana Pavić, odgojiteljica s. Kristina Marijanović i volonterka logopedinja Josipa Marijanović.  Konferencija, u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“, Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije te Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, okupila je preko 100 stručnjaka u radu s djecom i mladima te više od 20 domaćih i svjetskih stručnjaka iz područja zaštite maloljetnika.

 

Prvo pozivno predavanje imao je dr. Daniel  Portillo Trevizo s Instituta za antropologiju, Interdisciplinarni studij ljudskog dostojanstva i zaštita ranjivih osoba na Papinskom sveučilištu u Rimu pod nazivom „Bol, oprost i pomirenje putovanje visokog rizika u procesima ozdravljenja“. Drugo pozivno predavanje imala je dr. Gordana Buljan Flander, psihologinja i psihoterapeutkinja iz Zagreba, a naslov predavanja bio je „Zlostavljanje i zanemarivanje djece: kako prepoznati i djelovati?“

 

Nadalje, predavanje su održale također prof. dr. Lejla Kafedžić i doc. dr. Sandra Bjelan-Guska, obje s Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, na temu „Bronfenbrenerovi eko-krugovi kao pedagoški prostor zaštite djece“. Na poziv organizatora govorili su također prof. dr. Sanda Smoljo Dobrovoljski (KBF Zagreb/Sarajevo) na temu „Psihodinamski aspekti seksualnog zlostavljanja i ličnost zlostavljača“ te prof. dr. Elmedin Muratbegović s Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija Univerziteta u Sarajevu na temu „Nasilje nad djecom iz ugla djeteta (studija slučaja; Bosna i Hercegovina)”.

 

Uz predavanja sudionici su imali prigodu sudjelovati na različitim radionicama o sprečavanju nasilja nad djecom u digitalnom vremenu, medijskoj pismenosti, projetkivnim tehnikama u radu s djecom i mladima te prikazu dobrih praksi internetske suradnje u zaštiti maloljetnika. Također je bilo govora o zaštiti dječjih prava u vjerskim organizacijama, radu SOS dječjih sela u BiH, agresivnom ponašanju kod djece i vršnjačkom nasilju, ali i obitelji kao zaštitnom faktoru u prevenciji rizičnih ponašanja djece.

 

S. Kristina Marijanović

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox