Od 19. do 21. lipnja 2018. održana je u Katoličkom školskom centru Sv. Josip u Sarajevu ovogodišnja Katehetska škola. Tema ovogodišnje Katehetske škole je „Katolički vjeronauk i vjeroučitelj u pluralnoj i demokratskoj školi u Bosni i Hercegovini“. Program je započeo večernjom Misom koju je predslavio dr. Ante Pavlović, predstojnik Katehetskog ureda Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Sljedećeg dana, 20. lipnja, nakon jutarnje molitve, koju su predvodili vjeroučitelji Banjolučke biskupije, uslijedilo je predavanje vojnog ordinarija u BiH mons. Tome Vukšića na temu „Zakonodavni okvir i pravni položaj vjeronauka i vjeroučitelja u javnoj školi u BiH u svjetlu Temeljnoga ugovora i školskog zakonodavstva“. Potom je, nakon kratke diskusije i stanke, mr. s. Branka Perković, vjeroučiteljica u Tomislavgradu govorila o „Stručnom profilu vjeroučitelja“. Sestra Branka je kazala kako je njezino izlaganje svojevrstan uvod za rad u radionicama koje će uslijediti. „Često se čuje govor o potrebi reorganizacije škole, školskog sustava, govorimo da je škola u krizi, posebice njezina odgojna dimenzija. Tako se one koji rade u školama ne naziva odgojiteljima nego smo mi prosvjetni djelatnici, odnosno radnici (…) Svi ćemo se mi složiti kako je potrebno da škola bude mjesto gdje se uči umijeće življenja i upravo je ovo savršena prigoda za vjeronauk. On može dati školi veliki doprinos i vratiti školi onu urođenu odgojnu dimenziju, gdje informacija neće ostati samo informacija, štura, hladna, objektivna nego će ona postati kultura, a kultura će biti u službi čovjeka i promicanja ljudskih, civilizacijskih i duhovnih vrednota. Mi smo u takvom društvu gdje se Crkva, škola, Bog marginaliziraju, ne smatraju se potrebnima za stvarni život, pa tako opravdanost vjeronauka u školi uvelike ovisi o nama vjeroučiteljima“, poručila je između ostalog s. Branka.

Nakon izlaganja i prilike za postavljanje pitanja upriličeno je zajedničko fotografiranja. Poslije ručka nastavilo se s predavanjem mr. s. Ivanke Mihaljević, na temu „Mjesto i poslanje vjeroučitelja u odgojno-obrazovnoj zadaći škole“ te radom u radionicama. Nakon radnog dijela dana bilo je euharistijsko slavlje koje je predslavio mr. Marko Vidović, predstojnik Katehetskog ureda Banjalučke biskupije. Dan je završio predstavom „Sretan ti osamnaesti rođendan Mama“ Udruge katoličkih studenata Emaus.

U četvrtak, 21. lipnja, nakon jutarnje molitve koju su predvodili vjeroučitelji hercegovačkih biskupija, na rasporedu je bilo predavanje ministra obrazovanja HBŽ-a Petra Galića, naslovljeno „Status školskoga vjeronauka u odgojno-obrazovnom sustavu javnih škola u BiH“, kao i dvije radionice te plenum i središnje misno slavlje koje predslavio dr. Tomislav Mlakić, predstojnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije i ravnatelj Katehetskog ureda BK BiH. (kta/ssf)

 

 

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

veljača 2024
P U S Č P S N
« sij.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
WordPress Video Lightbox