Knjiga pomoćnog banjolučkog biskupa mons. dr. fra Marka Semrena “Življenje pred Bogom živim” predstavljena je u Župi Sv. Franje Asiškoga u Biloj kraj Livna u subotu, 12. siječnja s početkom u 17 sati.

O knjizi su govorili dr. fra Josip Jozić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i mr. s. Kata Karadža, zamjenica provincijske predstojnice Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije.

U svom predstavljanju s. Kata je rekla kako knjiga “Življenje pred Bogom živim” s podnaslovom Meditacije nad Spisima sv. Franje Asiškog broji 298 stranica, a objavljena je u nakladi Svjetla riječi iz Sarajeva. O nastanku knjige govori u uvodu sam autor “Ova je knjiga nastala u vrijeme dok sam bio duhovnik (2006-2009) bogoslova na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, i to kao priprema za proslavu 800. obljetnice Franjevačkog reda (1209-2009).” Motiv pisanja je da obljetnica bude prigoda za obnovu Reda i svakoga franjevca te vraćanje na utemeljitelja koji poziva na radikalno nasljedovanje Isusa Krista.


Nakon uvoda, slijede četiri dijela knjige, 1. O Bogu Ocu u Spisima sv. Franje Asiškoga, 2. Razmišljanja na temelju Franjine Oporuke, 3. Razmišljanja na podlozi Franjinih opomena braći, 4. Razmišljanja o euharistiji i svećeniku zatim zaključak te pogovor koji je napisao prof. dr. sc. fra Bonaventura Duda. Recenzenti knjige su prof. dr. sc. fra Božo Lujić i dr. fra Josip Jozić. S različitim naglascima u knjizi nalazimo zahvalno prisjećanje na djelo koje je Bog učinio u i preko sv. Franje, ali i poziv na zanosno življenje sadašnjosti kao i na otvoreno povjerenje u hodu prema budućnosti istaknula je s. Kata


Autor knjige, polazeći od svakodnevnog iskustva, suočava se i odlučno upušta u traganje, i promišljanje o važnim pitanjima i temama za život vjernika. Tekstovi ove knjige otkrivaju kako je čovjeku i prijašnjih i sadašnjih vremena zajedničko traženje “lica Gospodnjeg”.

Govoreći o franjevaštvu te velikim svjedocima vjere sv. Franji i sv. Klari autor ističe kako su i Franjo i Klara odnose prema Kristu kao prema raspetoj Ljubavi. Tako se u franjevaštvu sve rađa iz dubokog iskustva ljubavi. Franjevački poziv jest zov na uvijek novu zauzetost, na novi početak, na život u pravoj vjeri i na obraćenje kao proces promjene nabolje. Franjevačko nadahnuće se artikulira u dvjema dimenzijama: u onoj kontemplativnoj (otvorenost Riječi) i onoj aktivnoj (svjedočenje Riječi). Smisao franjevačkog života jest vjernost Evanđelju i vjernost konkretnom čovjeku s kojim se to Evanđelje živi, naglasila je u svom predstavljanju s. Kata.


Govoreći o knjizi dr. Jozić je istaknuo kako meditacije nastale na izvorima tekstova jednog sveca nisu samo pokušaj razumijevanja duhovnog života i povijesnog trenutka u kojem je svetac živio, nego su ujedno i preispitivanje duha čovjeka u sadašnjem trenutku. Meditacije nam otkrivaju koliko su neka životna i religiozna pitanja drevnih vremena aktualna i u današnjici.

Knjiga “Življenje pred Bogom živim” zbirka je meditacija o riječima sv. Franje Asiškog u njegovim Spisima. Kroz analizu Franjinih riječi i vjere izražene u Spisima autor tematizira bitne i aktualne teme suvremenog života: tajnu skrivenog Boga u vremenu kada se Boga želi „definirati“, „svrstati“ u određene okvire, proglasiti nekom interesnom zonom ili ga promatrati samo kroz zakone i odredbe; slobodu čovjeka u predanju Bogu u vremenu kada se slobodu želi zanijekati i objasniti determiniranošću u različitim formama; trajno obraćenje u vremenu kada se obraćenje olako shvaća samo kao trenutak i doživljaj, kao senzaciju ili prisilno dozivanje Boga u životni kaos; te otajstvo prirode i čovjeka u vremenu kada su i svijet i čovjek eksploatirani i svedeni na broj zaključio je dr. Jozić.

U ime izdavača ove knjige nazočnima se obratio fra Marijan Karaula, vikar franjevačke provincije Bosne Srebrene. Na koncu je sam autor, biskup Semren uputio riječi zahvale, a župnik fra Stipe Raštegorac pozvao na druženje i okrijepu. (kvrpp bih)
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox