U organizaciji Povjerenstva za početnu formaciju redovnica i redovnika pri Hrvatskoj redovničkoj konferenciji,  u povodu završetka Novicijatske škole održan je u četvrtak, 11.05.2023. jednodnevni izlet za redovničke pripravnice. Na izletu su sudjelovale novakinje, postulantice i kandidatice različitih ženskih redovničkih družbi zajedno sa svojim odgajateljicama, te dvojica svećenika, profesor Novicijatske škole, dr. sc. Ivica Musa, SJ, i o. Stjepan Ivan Horvat, CPPS, koji su uz s. Marinu Kosinu, CDCJ, organizatoricu putovanja, bili vodiči i kreatori dobrog raspoloženja tijekom našeg putovanja i molitvenog dijela.

Prvo odredište na putovanju bio je kartuzijanski samostan u Pleterju u Sloveniji. Na ulazu u jednu od najljepših gotičkih kartuzijanskih crkava u Europi, dočekao nas je prior samostana, otac František, koji nas je uveo u crkvu, te smo za početak pogledali kratki dokumentarni film o  kartuzijancima. Film je prikazivao povijest nastanka kartuzijanskog reda, osnivanje samostana po Sloveniji, te život kartuzijanaca u današnje vrijeme. Nakon dokumentarnog filma otac František nam je kroz osobno iskustvo protumačio život kartuzijanaca istaknuvši kako je poziv na ovakav način života Božji dar i velika milost. Glavni cilj i zadatak jednog redovnika je pronaći Boga u tišini i samoći, živeći samo za Božju ljubav. I kada nastupi  monotonija svagdana, te redovnik osjeti težinu života zbog odcijepljenosti od vanjskog svijeta, Božja ljubav je ta za koju uvijek treba živjeti, a molitva i askeza pomažu u duhovnom rastu. Prior František poručio je pripravnicama da uvijek budu vjerne Kristove zaručnice i da žive samo za Njega.

Nakon Pleterja, sljedeće odredište bilo je Brezje gdje smo posjetili slovensko nacionalno svetište Marije Pomoćnice. U bazilici Marije Pomoćnice misu je predvodio o. Stjepan Horvat. U homiliji o. Horvat je govorio o Blaženoj Djevici Mariji koja je rekla Bogu svoje „da“ iako nije znala kako će joj život izgledati nakon tog „da“. Bogu posvećene osobe trebaju slijediti Marijin primjer i prihvaćati put kojim ih Bog vodi, a ponekad Bog želi upravo ono što nikada za sebe ne bi mogli zamisliti.

Nakon euharistijskog slavlja slijedilo je slobodno vrijeme za okrepu, razgledavanje svetišta i osobnu molitvu.

Iskoristivši slobodno vrijeme u Brezju, posjetile smo naše sestre mariborske provincije, koje u blizini svetišta imaju svoju kuću. Bio je to kratak, ali jako srdačan susret. Duhovno i tjelesno okrepljenje uputili smo se dalje prema Bledu gdje smo posjetili Bledski dvorac, jedan od najstarijih dvoraca u Sloveniji. Uživali smo u predivnom pogledu na Bledsko jezero i prirodi koja ga okružuje, te nam ni kiša nije smetala. Zatim je uslijedio naš povratak za Zagreb.

Na kraju zahvaljujemo Bogu na ovome danu i na Njegovom divnom planu za naše živote, na zajedništvu i svima koji su doprinijeli da se ovo putovanje ostvari.

ika/Ivana Džeko, postulantica

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

prosinac 2023
P U S Č P S N
« stu.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
WordPress Video Lightbox