Na blagdan Marije Anđeoske – Porcijunkule, u utorak, 2. kolovoza 2011. u našem samostanu u Kloštru Ivaniću, održano je provincijsko zborovanje sestara u jubilarnoj godini Sv. Klare Asiške pod geslom Gospodin bio uvijek s vama, o da i vi budete uvijek s njime!

 


Uz dobrodošlicu i riječi pozdrava svima nazočnima, s. Ivanka Mihaljević, provincijska predstojnica, izrazila je radost što se ovo zborovanje sestara događa upravo na blagdan kada cjelokupna franjevačka obitelj slavi Mariju Anđeosku  – Porcijunkulu, koju mnogi nazvaše kolijevkom Franjevačkog reda. “Okupile smo se upravo u ovoj jubilarnoj godini 800. obljetnice pridruženja Sv. Klare Franjevačkom redu. Proslava ovoga velikog jubileja ne ograničava se tek na spomen toga značajnog događaja u Klarinu životu, nego i nas danas poziva da po primjeru Sv. Franje slijedimo stope Isuse Krista”, kazala je s. Ivanka. Također je prenijela pozdrave i čestitke iz Rima naše vrhovne predstojnice s. Klare Šimunović upućene ovom prigodom. Uime svih sestara, s. Ivanka je uputila riječ pozdrava mons. dr. Vladi Košiću, sisačkom biskupu, fra Josipu Vrbancu, župniku župe Uznesenja BDM u Kloštru Ivaniću te s. Ani Antolović, vrhovnoj savjetnici.


 


Predavanje, na temu “Sv. Klara Asiška: novo proljeće Crkve”, održala je s. Kata Karadža. Predavanju je prethodila multimedijalna prezentacija “Kad te ljubav zove” koju su priredile s. Dražana Radman i s. Kata Karadža. U predavanju je s. Kata istaknula tri dimenzije Klarina života: Osobna dimenzija – Klara i njezina karizma; Društvena dimenzija – Klarise i njihova karizma; Povijesna dimenzija – Klara kao putokaz našemu vremenu. Posjetila je na riječi blaženog Ivana Pavla: “Potrebno je nanovo otkriti veličinu Sv. Klare jer je to obogaćenje za život Crkve”. Predavanje je pobudilo pitanja i otvorilo nove perspektive našega franjevačkoga života i poslanja.


 


U 11 sati mjesni biskup mons. dr. Vlado Košić predslavio je euharistijsko slavlje. U koncelebraciji je bio fra Josip Vrbanec, župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kloštru Ivaniću, vlč. Josip Ćorić, generalni vikar, dekan Ivaničkog dekanata i župnik župe Sv. Petar i Pavla u Ivanić Gradu, vlč. Petar Jelinić i Ivan Jeleč, trajni đakon u Stuttgartu.  U homiliji, između ostaloga, biskup Košić je istaknuo: “Drage sestre, želim da vaše zborovanje – koje ove godine održavate ovdje u Kloštru Ivaniću, u Sisačkoj biskupiji – bude na produbljenje vašeg kršćanskog života, kao i na obogaćenje vašeg redovničkog poziva i vaše osobnosti. A to je upravo i smisao proslave blagdana Porcijunkule i primanje porcijunkulskog oprosta, u duhu kako je to zamislio veliki i dragi naš svetac Sv. Franjo, asiški siromašak”. U nastavku propovijedi, obrativši se sestrama biskup Košić je rekao: “Zahvaljujte Gospi od anđela što vam je ona izmolila i omogućila da – u Franjevačkom redu, u jednostavnosti i siromaštvu, u poniznosti i ljubavi kakvu je imala samo Blažena Djevica Marija, a što su tako odano nasljedovali i Sv. Franjo i Sv. Klara – budete i vi vrijedne anđeoske službe u njezinom poslanju”. Euharistijsko slavlje, kao i cjelodnevni program, obogatio je zbor sestara pod ravnanjem s. Fabiole i s. Lucijane Bobaš. Slavlje je nastavljeno u sestarskom blagovalištu  i dvorištu uz pjesmu sestara.


 


U popodnevnim satima naša mladost: sestre juniorke, novakinje i postulantice izvele su scenski prikaz “Klara”, kojeg su priredile pod vodstvom svojih odgajateljica s. Ljubice Stjepanović i s. Ivke Lučić. Uz izuzetno dobru izvedbu i koreografiju, scenski prikaz života Sv. Klare potiče nas na zauzetost da i ovo naše vrijeme, u kojem mi sestre franjevke kao nasljedovateljice Sv. Klare, osjećamo potrebu zalaganja, davanja i žrtvovanja za čovjeka, bude vrijeme novoga poleta.


 


Na završetku provincijskog zborovanja sestara, riječima zahvale nazočnima se obratila s. Ivanka. Zahvalivši dobrome Bogu za milost susreta kao i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji ovoga događaja, zaželjela je sestrama obuzetost Nadom koja će ih usmjeravati i otvarati za Boga kako bi po primjeru Sv. Franje i Sv. Klare u današnjem svijetu bile glasnice nade.


 


Po završetku zborovanja, sestre su pohodile mjesno groblje gdje su molile i zapalile svijeće za pokojne sestre.


 


S. Kata Karadža

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox