U nedjelju, 9. lipnja 2019. godine, na svetkovinu Duhova, obilježili smo 50 godina djelovanja i rada naših sestra franjevki u župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Ljubunčiću.
Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi u 11 sati predslavio je tamošnji župnik fra Ivan Lovrić u koncelebraciji župnog vikara fra Tomislava Svetinovića te uz sudjelovanje petnaestak naših sestra i župljana. Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor.
Sestre djeluju na župi od davne 1969. godine i od tada pa sve do danas vjerno sudjeluju u životu cijele župne zajednice.
Svoju homiliju fra Ivan je temeljio na Božjoj riječi svetkovine Duhova, naglasivši kako je Isusovo evanđelje univerzalni jezik čovječanstva i kako je Duh Božji taj koji je postao propovijedanom riječi. Dodao je kako su se i naše sestre kroz ovih pedeset godina djelovanja otvarale Duhu svetom i svjedočile Boga svojim radom: bilo to kroz rad sa djecom i mladima, bilo vođenjem brige o crkvama ili pak radom u kuhinju ili na vrtu. Rekao je kako su sestre uvijek djelovale poput majki koje su s raskriljenim rukama bile iskreni i prijateljski poticaj u kojem se očitovalo vodstvo Duha Svetoga. Osvrnuo se i na nauk pape Franje koji naglasak stavlja na to da Crkva treba biti zajednica otvorenih vrata u kojoj će se svatko osjećati prihvaćeno te dodao kako su sestre i na tom polju bile te koje su prihvaćale i slušale, izlazile iz sebe i pomagale drugima te i tako davale svjedočanstvo ljepote ovoga načina života. Događaj Duhova je i danas otvoreni Božji zahvat kojim osobe zahvaćene Božjim duhom trebaju pronositi vatru i utjehu Isusovog evanđelja – riječ opomene i riječ milosrđa, završio je fra Ivan.
Na kraju euharistijskog slavlja prigodnu riječ je uputila i s. Kata Karadža, provincijska predstojnica, koja se najprije osvrnula na povijesni dio sestarskog djelovanja, a zatim izrazila zahvalnost najprije Bogu za sve dobro što je iozveo u ovoj župi po djelovanju kako sestara tako i braće franjevaca. Također je zahvalila i sestrama koje su se ugradile u mozaik sestarske prisutnosti i djelovanja u ovoj župi i u ovome kraju, kao i onima koje su i dalje ovdje prisutne i iako oslabljenim snagama djeluju na korist i službu bližnjega. Želja je da sestre i dalje djeluju s narodom i među narodom, no svjesno se i činjenice da je sve teže zadovoljiti potrebe župe i pastorala. Stoga u zahvalnosti Bogu i vjernicima što je ova župa iznjedrila mnoga svećenička i redovnička zvanja, pozvala je također na molitvu za nova duhovna zvanja. Izrazila je također zahvalnost i braći franjevcima na predvođenju euharistijskog slavlja i na gostoprimstvu, župniku fra Ivanu Lovriću i župnom vikaru fra Tomislavu Svetinoviću.
Nakon svete mise slavlje je nastavljeno zajedničkim druženjem s braćom franjevcima, uz objed i pjesmu.
S. Suzana Benković, juniorka

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

srpanj 2024
P U S Č P S N
« lip.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WordPress Video Lightbox