Na poziv biskupa mons. Stefana Cichya, od 11. do 13. siječnja nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić boravio je u Boleslawcu u Poljskoj (Legnička biskupija) u pratnji osobnog tajnika vlč. Davora Topića i predsjednice Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica u BiH i provincijske predstojnice Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije s. Ivanke Mihaljević. Cilj pohoda kardinala Puljića bili su ponajprije re-emigranti (poljskih korijena) iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske kojih se više od 18 000 nakon Drugog svjetskog rata naselilo u grad Boleslawec gdje su do danas zadržali i očuvali katoličke i kulturne tradicije Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Tom prigodom u gradskom Kulturnom centru organizirana je konferencija na kojoj je kardinal Puljić govorio o Katoličkoj Crkvi u Bosni i Hercegovini na temelju podataka iz knjige: „Stanje katoličkih župa na području BiH između 1991. i 2011. godine“. Nakon izlaganja, u kojom je istaknuto ratno i poratno stanje Crkve u BiH, uslijedila je sadržajna i dojmljiva diskusija u kojoj su pitanja i razmišljanja iznosili stanovnici ovog dijela Poljske koji su nakon Drugog svjetskog rata došli na ove prostore ponajviše iz Bosne i Hercegovine. Kroz brojna pitanja sudionika bila je primjetna velika zainteresiranost i ljubav za nikad zaboravljeni rodni kraj.


Organizator ovoga pohoda, župnik bazilike Uznesenja BDM u Boleslawcu mons. Andrzej Jarosiewicz, je na osobit način zahvalio kardinalu Puljiću i Crkvi u BiH za sjeme vjere koje su sa sobom donijeli i koje i danas donosi plod u ovom dijelu Poljske.
Obraćajući se nazočnima, kardinal Puljić je izrazio radost što u Godini vjere može s njima podijeliti radost vjere te naglasio da su Poljaci na području BiH ostavili svjedočanstvo vjere. Tom prigodom predstavio im je u kratkim crtama knjigu „Dzieje Polakow w Bosni“ (Poljaci u Bosni od 1895 do 1946) autora Franciszeka Kwasniaka i Ante Orlovca u kojoj je opisan život i doprinos Poljaka u Bosni. Upriličen je također posjet Družbi sestra Klanjateljica Krvi Kristove koje su nakon II. svjetskog rata s katolicima iz BiH došle u ovaj grad i svojim pastoralnim radom, služenjem Crkvi i narodu, ostavile neizbrisiv trag zbog čega je njihova utemeljiteljica sv. Maria de Mattias proglašena zaštitnicom grada Boleslawca.


U nedjelju, na blagdan Krštenja Gospodinova, svečano Euharistijsko slavlje u bazilici Uznesenja BDM u Boleslawcu predslavio je kardinal Puljić u suslavlju mjesnog biskupa mons. Stefana Cichya, mons. Andrzeja Jarosiewicza te nekolicine svećenika ove biskupije. U svojoj homiliji kardinal Puljić je istaknuo važnost radosnog življenja krštenja kao i osobnog svjedočanstva vjere. Pozvao je sve nazočne vjernike, a nadasve obitelji, da im Godina vjere bude dobra prilika za rast u vjeri i jačanju kršćanskog identiteta u današnjem društvu u kojem prevladava indiferentnost i individualizam.

Na Euharistijskom slavlju sudjelovao je veliki broj vjernika, a među njima i predstavnici gradske vlasti koji su u ime svih stanovnika ovoga dijela Poljske izrazili srdačnu dobrodošlicu i zahvalnost kardinalu Puljiću uručivši mu prigodne darove.


U popodnevnim satima kardinal Puljić je pohodio biskupijsko bogoslovno sjemenište sv. Josipa u Legnici gdje se susreo sa odgojiteljima i bogoslovima. Upoznavši ih o životu i djelovanju Crkve u BiH potaknuo je bogoslove na radosno življenje duhovnog zvanja i na izgradnju vlastite osobnosti koja je neophodna na putu prema svećeništvu. Uslijedio je posjet katedrali sv. Petra i Pavla gdje je kardinala Puljića dočekao rektor katedrale sa suradnicima.

U biskupskoj rezidenciji mons. Cichya, u prisutnosti pomoćnog biskupa mons. Mareka Mendyka, mons. Jarosiewiczaa i kardinalove pratnje, razgovorom o životu i djelovanju dviju biskupija te zahvalom za izuzetno dobru organizaciju, kardinal Puljić završio je svoj službeni pohod legničkoj biskupiji. (kta)
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox