Putujući u svjetlosti Emausa naziv je likovne izložbe naše s. Božane Gagulić koja je 22. travnja 2023. u 19.00 sati otvorena u dvorani Samostana sv. Ante na Bistriku.  Moderatorica programa bila je Hiba Mustafić, predsjednica Udruženja likovnih umjetnika HKD Napredak.  Na početku pristunima se obratio i zaželio dobrodošlicu fra Stipan Radić, gvardijan samostana. Izložbu je otvorila likovna kritičarka i povjesničarka umjetnosti Snježana Mutapčić koja je o umjetničkom radu s. Božane, između ostalog, kazala: “Slikarstvo s. Božane Gagulić spada u emotivno, kolorističko i narativno izražavanje oblika i pojava nastalih iz svijeta mašte i stvarnosti. To su njezini lirski doživljaji prirode, krajolika i cvijeća, kao i duhovne reminiscencije te ikonografski sadržaji. Njezine slike djeluju naivistički, što i jesu za povijest umjetnosti bosansko-hercegovačke naive, jer prezentiraju čistotu i ljepotu zanosa Zemljom i Nebom, zanosa interpretirana slikarskim rukopisom.”

Riječima zahvale prisutnima obratila s. Božana koja je na poseban način zahvalila gvardijanu fra Stipanu Radiću i fratrima samostana na Bistriku koji su omogućili da se ova izložba održi u Sarajevu, što je već dugo njezina velika želja. Na koncu svima je poželjela onakvu radost kakvu ona osjeća u životu, da uživaju u dobroti i ljepoti Boga te zaključila: “Ja ne znam je li to što radim dobro i lijepo, ali ja osjećam jednu neizmjernost i zahvalnost Bogu.”

Sestra Božena rođena je 1947. godine u Donjoj Tramošnici, a slikanjem se počinje  baviti 1995. godine, nakon oporavka od teške prometne nesreće, kada njezin misaoni svijet zaokuplja ljepota prirode u kojoj osjeća ljubav Spasitelja prema ljudskome rodu. Do sada je imala osam samostalnih i dvije skupne izložbe. O njezinom stvaralaštvu povjesničarka umjetnosti Vida Pust Škrgulja na jednom mjestu je kazala: “Naslikane osebujnom, gotovo djetinjom neposrednošću, a ujedno snažnom ekspresivnošću boja i odlučnih poteza, slike s. Božene Gagulić doimlju se poput otvorene knjige hvalospjeva u kojoj svaki, pa i najmanji djelić prirode zaslužuje posebno mjesto, posebnu pozornost.”

Svojim likovnim stvaralaštvom s. Božena širi među ljudima svijest o čudesnoj ljepoti djela Gospodinjih, a sav prihod od prodaje slika namijenjen je u humanitarne svrhe.

 

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox