U nedjelju, 2. listopada 2011. u Župi Uznesenja BDM u Jajcu prve redovničke zavjete položile su naše četiri sestre: s. Nevenka Mijatović, s. Petra Jozić, s. Nevenka Jelica i s. Marina Jurišić. Zavjete je primila provincijska predstojnica s. Ivanka Mihaljević.

U nazočnosti velikog broja jajačkog puka, sestara, rodbine i prijatelja svečano euharistijsko slavlje u 11 sati predslavio je dr. fra Josip Jozić, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene u koncelebraciji sa gvardijanom i župnikom fra Nikom Petonjićem, braćom franjevcima kao i svećenicima iz Hrvatske. Misno slavlje uzveličao je župni zbor pod ravnanjem s. Anđelke Mlakić.

U homiliji fra Josip se osvrnuo na nedjeljna čitanja o vinogradu i vinogradarima (usp. Mt 21, 33-43). Pozvao nas je na promišljanje o vlastitoj suradnji s Bogom na njivi Gospodnjoj, imajući na pameti kako  je nužno da čovjek pri svome radu živi sadašnji trenutak, a ne u prošlosti ili budućnosti. Fra Josip je istaknuo važnost života i djelovanja u suradnji s Bogom pozivajući sve nazočne na promišljane o osobnom zalaganju u svakidašnjem životu, a posebno novozavjetovane sestre potičući ih na odvažan iskorak i predanje Bogu u franjevačkoj zajednici u kojoj su položile svoje zavjete i koju su prepoznale kao mjesto ostvarenja svoga poziva.

Uime Zajednice Školskih sestara franjevki svima nazočnima se obratila s. Ivanka. Uputila je čestitku novozavjetovanim sestrama naglasivši: “Drage mi sestre, danas ste odjenule franjevačko odijelo i položile svoje prve zavjete. Znakovito je da se to dogodilo pred svetkovinu našega Sv. oca Franje, i to u godini kada franjevačka obitelj obilježava Jubilarnu 800. obljetnicu kako se Sv. Klara Asiška, prva franjevka, pridružila franjevačkom redu. Sv. Franjo i Sv. Klara svojim životima su posvjedočili da onaj tko ima Boga ima sve. Zato je Franjo i klicao: Deus meus et omnia – Bog moj i sve moje. Poučili su nas Franjo i Klara kako se bez Boga ne može učiniti ništa (usp. Iv 15, 5), te da naš život i poslanje ne mogu biti plodni bez svakidašnjeg susreta s Gospodinom, bez trajne okrenutosti našeg srca prema Njemu. Kao što loza ne može donijeti rod sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni (Iv 15, 4).

Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je radosno druženje sestara s rodbinom, prijateljima i vjernim pukom ovoga kraja koji je kroz svoju povijest iznjedrio brojna duhovna zvanja od kojih su i tri novozavjetovane sestre.

S. Kata KARADŽA

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox