U srijedu, 25. listopada ove godine navršilo se pet godina od našeg dolaska i misijskog djelovanja u Ugandi, u župi Rushooka, mjestu Rwentobo. Osim ove male obljetnice, ali vrlo bogate iskustvima, toga dana imale smo vrlo svečan događaj – blagoslov gradilišta i kamena temeljca kuće odgoja. Projekt za kuću izradila je firma “3-N Kuća“, Perkon d.o.o. Kiseljak pod vodstvom stručnog projektantskog nadzora Zorana Markovića, dipl.ing. građevine, a radove izvodi mještanin inženjer Selezio Twinamatisko. Obred blagoslova i euharistijsko slavlje predvodio je mons. Lambert Bainomugisha, nadbiskup Mbarare u zajedništvu s braćom franjevcima iz naše župe Rushooka, župnikom fra Aphrodisom Rumanyikom, gvardijanom fra Petrom Mburu, kapelanom fra Aleksandrom Tumwebaze i fra Demianom Twinomuhangi.

Nazočne su bile naše sestre Splitske provincije iz Konga, s. Mislava Prkić i s. Francoise Balibuno, predstavnica za Misije Kongo, te tri sestre Kongoanke iz zajednice u mjestu Rwanyena koje od prošle godine djeluju u biskupiji Kabale. Također, bilo je pet sestara Družbe  Kćeri Božje Ljubavi zajedno sa kućnom predstojnicom s. Bogdanom Markić i Martom Čović.  Uz spomenute goste slavlju su nazočili i predstavnici katehista, susjedi Talijani, predstavnici radova zajedno sa inženjerom, te poznanici.

Na početku je s. Ivka Lučić, kućna predstojnica, pozdravila nadbiskupa i sve nazočne te im izrazila iskrenu dobrodošlicu. Kazala je da je to za nas veliki dan, dan zahvaljivanja i  molitve jer se prisjećamo našega dolaska u Ugandu. S Božjom providnošću i pouzdanjem prije pet godina smo došle smo na afrički kontinent, u nepoznatu zemlju. (…) Nasljedujući primjer sv. Franje Asiškoga i mi želimo živjeti radost Evanđelja ovdje i sada. Sretne smo i zahvalne za iskustvo proteklih godina s kojim idemo naprijed nastojeći svjedočiti i naviještati radost i ljepotu Radosne vijesti. Također smo spremne učiniti i novi korak u primanju novih zvanja. Stoga smo sretne da možemo zajedno sa svima okupljenima podijeliti radost zbog blagoslova gradilišta i kamena temeljca kuće odgoja, zaključila je s. Ivka.

Zatim je župnik pozdravio nadbiskupa i izrazio mu dobrodošlicu uime svih prisutnih te ga kratko upoznao sa našim radom, dragocjenim za cijelu župu.

Uz sestre naše zajednice, pjevanje su animirale sestre Kćeri Božje Ljubavi.

Nadbiskup je u svojoj propovijedi zahvalio i pozdravio sve, posebno se obraćajući nama. U svojoj poruci usporedio nas je sa sijačem sjemena. Vi ste poput sijača, sijete riječ sada, ne znate što će to donijeti i kakvi će plodovi biti, kako će izgledati. I nitko od nas to ne zna. Zato smo ovdje da molimo u eharistijskom slavlju, da slavimo Kristovu žrtvu koji je sam sebe predao za nas. Tako neka svatko od nas preda sebe, cijelo svoje biće u ovoj misi. Ovo ozračje u kojem živite je posebno. Nema baš mnogo naroda okolo, a zadnjih godina, sada, postao je misijski kutak: imamo braću franjevce, imamo sestre Kćeri Božje ljubavi, Talijane i Školske sestre franjevke. Ruka Božja je na djelu. Bog nam želi nešto reći. Bog poziva narod doći i biti ovdje. To je kao na Brdu preobraženja. Krist vas je pozvao. Ovdje su tri grupe, zajednice: franjevci, franjevke, Talijani laici. Vi ste ona tri učenika na Brdu preobraženja. Krist u narodu bit će preobražen. Molimo za to. Sjeme koje sada bacamo i sijemo molimo da raste i da se razvije u veliko stablo koje će imati puno ogranaka. Netko od nas neće vidjeti plodove, netko hoće… Božja providnost je na djelu. Mi smo narod vjere koji planira, sije, nada se i ljubi. Slavimo pet godina vaše nazočnosti. Tako sve radosti i žrtve stavimo na oltar u prikazanju tijela i krvi. Svoje biće predajte Kristu koji se predao za sve nas. Krist će uslišati iskreno predanje i vašu žrtvu. Neka Gospodin prati i bude sa svima vama, a vas drage sestre neka Svemogući Bog blagoslovi u apostolskom djelovanju i djelo vaših ruku, vaše radove, kazao je sestrama i radnicima koji izvode radove.

U molitvi vjernika molili smo za sve a posebno za našu međusobnu povezanost iz zemalja kojih dolazimo i ove afričke zemlje Ugande.

Nakon popričesne molitve Povelju na engleskom jeziku pročitala je s. Kata Karadža. Predstavila je prisutnima i druge simbole koji su položeni u temelje: povelju na tri jezika (engleski, hrvatski i runyankore – rukiga), naš franjevački znak, krunicu koju su izradile naše sestre, blagoslovljenu vodu iz Marije Bistrice kojom je blagoslovljeno gradilište u znak povezanosti dvaju naroda, te nabožni predmet sv. Ive iz Podmilačja, također u znak povezanosti Ugande i Bosne i Hercegovine. Povelju su potpisali nadbiskup Bainomugisha, kućna predstojnica s. Ivka Lučić i s. Kata Karadža, koordinatorica projekata u izgradnji. Zatim su simboli u procesiji doneseni na gradilište i položeni u temelj kuće.

Na koncu je s. Kata pročitala  pozdrave koje su nam uputile Vrhovna i Provincijska uprava te s. Urša Marinčič, članica naše zajednice u Rwentobu, koja nam se iz Slovenije javila kratkom porukom.

Nakon završenog blagoslova i euharistijskog slavlja svi smo se okupili na zajednički objed. Uz nas sestre, ručak su kuhali i mještani iz neposredne blizine.

Tako je ovaj veliki dan za našu mladu zajednicu u Ugandi bio ispunjen novim milostima. Moleći Boga da nas obdari novim zvanjima, molimo da radost Evanđelja preobražava srca naša i srca svih ljudi kojima smo poslane.

S. Kata Karadža

 

 

 

 

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox