Predstavljanje enciklike „Laudato si’“ pape Franje upriličeno je 27. travnja 2023. u 18.00 sati u Doma kulture u Jajcu. U organizaciji zajednice Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije iz Jajca, a u okviru „Zelene akademije Laudato si’“ koja se realizira kroz projekt „Pokret za ekološko obraćenje“ u realizaciji Centra za mirovno obrazovanje iz Sarajeva i uz potporu Catholic Relief Services, u salonu Doma kulture okupili su se brojni građani. Večer su svojom pjesmom uljepšali jajački framaši, a susret je animirala s. Iva Klarić. Glavni cilj predstavljanja bio je, uz upoznavanje prisutnih sa sadržajem enciklike, ukazivanje na njezinu važnost te poticanje svih na sudjelovanje u aktivnostima usmjerenima na očuvanje okoliša, socijalnu pravdu i brigu za Zemlju – naš zajednički dom, što je i temeljna ideja enciklike.

O značenju enciklike i njezinoj duhovnoj dimenziji, posebno u kontekstu franjevaštva govorila je s. Kristina Marijanović, prof. hrvatskoga i njemačkoga jezika. Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce, osvrnuo se na sadržaj Papina pisma upućena svim ljudima dobre volje uspoređujući tekst s islamskim naučavanjem o brizi za okoliš i sva živa bića. Profesor geografije Bruno Grebenar govorio je o važnosti enciklike za njegovo područje djelovanja. Istaknuo je nekoliko segmenata iz znanstvene perspektive te naglasio da Papa, po uzoru na sv. Franju Asiškoga, zemlju naziva majkom i sestrom.

Promičući neraskidivu vezu između Boga, čovjeka i svijeta, kao i poštivanje dostojanstva svake osobe, Papa poziva sve ljude dobre volje na ekološko obraćanje i novi stil života. U tom procesu obraćenja i razvijanja ekološkog mentaliteta neodvojive su briga za prirodu, pravda za siromašne, posvećenost društvu i unutarnji mir, na što nas poziva i papa Franjo kada u središte enciklike stavlja pitanje: kakav svijet želimo predati onima koji će doći poslije nas.

Doista, čovječanstvo je još uvijek sposobno raditi zajedno na izgrađivanju zajedničkog doma, što će svakom čovjeku vratiti osjećaj dostojanstva i dovesti ga do većih egzistencijalnih dubina, zaključeno je na predstavljanju u kojem su nakon izlaganja svoje kratke osvrte i poticaje podijelili mnogi okupljeni Jajčani.

 

 

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox