​Uz 800. obljetnicu poziva Sv. Klare Asiške i početka Drugog franjevačkog reda, u organizaciji Povjerenstva za apostolat naše Provincije, održan je kviz za učenike osnovne škole na temu Sv. Klara Asiška učiteljica života. Finalno natjecanje bilo je 14. travnja 2012. u prostorijama župe Sv. Ante Padovanskog u Bugojnu. Sudjelovalo je 19 ekipa (vjeroučenici škola i župnih zajednica)  iz različitih krajeva Bosne: Bile, Brestovskog, Bučića, Jajca, Livna, Ljubunčića, Nove Bile, Vareša, Viteza.

Od 8.do 10. lipnja 2012. u našem samostanu Sv. Josipa u Tučepima boravila su djeca pobjedničkih ekipa kviza sa svojim vjeroučiteljicama: s. Maricom Pavlović, s. Sarom Miloloža i s. Tihoslavom Bliznac. Dane boravka je animirala s. Ana Oršolić. Darovano vrijeme s puno sunca, mirno ali prohladno more djeca su u radosti iskoristila.

Upriličeno je hodočašće u svetište Majke Božje Lurdske u Vepric gdje su djeca predmolila desetice krunice, a Josipa Vukadin je predmolila Lauretanske litanije napamet, što je oduševilo vjernike hodočansike koji su to zamijetili. Nakon Euharistijskog slavlja upravitelj svetišta don Alojzije Bavčević je pozdravio djecu i upoznao ih sa poviješću svetišta i detaljno predstavio značenje mozaika p. Marka Ivana Rupnika koji rese kapelu Božanskog Milosrđa.
 
Nedjelju, dan Gospodnji, djeca su započela sudjelovanjem na euharistijskom slavlju u Franjevačkom samostanu Blažene Djevice Marije na nebo uznesene, u Makarskoj. U samostanskoj crkvi se nalazi prekrasni mozaik Naši sveci i blaženici oko Krista – raspetog i proslavljenog. U donjem dijelu mozaika nalazi se Krist u Marijinom naručju (Pietà). Prema njima dolazi u poklonstvo povorka koju predvodi sv. Franjo Asiški, koji kleči pred Otkupiteljem i Marijom, a slijede sv. Jeronim, bl. Ozana Kotorska, sv. Nikola Tavilić, bl. Augustin Kažotić, sv. Marko Križevčanin, sv. Bogdan Leopold Mandić, bl. Alojzije Stepinac i sluga Božji fra Ante Antić. To je najveći mozaik u cijeloj Hrvatskoj. Tematski i vizualno – mozaik je remek-djelo Josipa Biffela, profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Promatrajući mozaik djeca su pokazala da dobro poznaju životopise hrvatskih svetaca i blaženika na ugodno iznenađenje fratara i ponos sestara vjeroučiteljica.
 
Uz Franjevački samostan nalazi se Malakološki muzej školjaka. Djeca su s velikim zanimanjem pratila bogatu kolekciju. Ta čudesna raznolikost i ljepota ih je zadivila i motivirala da su popodne na obali tražili školjke u pijesku.

Raznim asocijacijama i ispunjavanjem križaljki djeca su pokazala da još pamte naučeno za kviz o franjevaštvu i sv. Klari. Zajedno smo pjevali, molili psalme, družili se. Djeca su pokazala ozbiljnost, otvorenost, kreativnost i u svemu su rado sudjelovali. Posebnu zahvalnost izrazili su sestrama u samostanu Sv. Josipa koje su za njih kuhale “baš ono što vole”.


Kviz – Sv. Klara učiteljica života, iako pripremljen kao natjecateljski, prvenstveno je imao cilj druženje i međusobno upoznavanje učenika kao i upoznavanje života Sv. Klare i Drugog franjevačkog reda – sestara Klarisa. I ovaj susret bio je udio u obilježavanju velike i važne franjevačke obljetnice.S. Ana Oršolić

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox