Oproštaj od pastoralne suradnice s. Dionizije Tomas i uvođenje u službu nove pastoralne suradnice s. Anice Markelić bilo je tijekom misnog slavlja u crkvi sv. Bonifacija u Mainzu u nedjelju 29. kolovoza.

Svečano misno slavlje predvodio je voditelj Hrvatske katoličke misije Mainz fra Jure Zebić u zajedništvu s priorom Dominikanskog samostana u Mainzu fr. Franom Prcelom, koji djeluje u Biskupiji Mainz u Odjelu redovi i svjetovni instituti u Referatu za redove, kao predsjednik toga Vijeća. Fra Jure je na početku sve srdačno pozdravio te je održao i nadahnutu propovijed na temelju svetopisamskih tekstova toga dana.

Na kraju misnog slavlja bio je oproštaj od pastoralne suradnice s. Dionizije Tomas, Školske sestre franjevke Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog srca Marijina sa sjedištem u Sarajevu. S. Dionizija je u dva navrata djelovala u toj misiji, ukupno dvadeset osam godina – od 1979. do 1993. i od 2007. do 2021.

Uime vjernika od s. Dionizije se oprostila Ana Dragun koja je istaknula: „Teško je u nekoliko riječi reći sve ono što je stalo u više od dvadeset godina Vaše redovničke službe u našoj župi. Bio je to vrlo korektan, suradnički i prijateljski odnos. Župljani HKM Mainz smatraju naše časne sestre majkama župne zajednice, a fratre očevima i poglavarima naše crkvene zajednice. Vi ste zaista to i bili – Majka. Izričemo Vam neizmjernu zahvalnost za nesebičan rad na svim poljima – počevši od odgojnog, pa sve do uređenja misijskih prostora, pomaganja u pastoralnim potrebama, kićenju i uređenju crkve, pripremi djece za sakramente, vjeronaučne olimpijade, različite priredbe, vođenju zborova za djecu i odrasle i sl. Ostavili ste u mnogim srcima neizbrisiv trag“, kazala je te je zaželjela s. Dioniziji Božji blagoslov na novoj službi u župi u Kozari Bok u Zagrebu.

Jelena Mišić je potom u ime vjernika riječi dobrodošlice uputila novoj pastoralnoj suradnici s. Anici Markelić istaknuvši kako je zajednica u koju s. Anica dolazi velika i obiluje jakom povezanošću vjernika te dugom i bogatom baštinom koja se čuva i njeguje. „Neizostavni dio te baštine je vjera u Boga te pripadnost Katoličkoj Crkvi i hrvatskom narodu, ma koliko daleko bili od domovine. Nadamo se da ćemo i s Vama izvrsno surađivati, a pritom možete očekivati našu pomoć u svakoj prilici – najprije molitvom za Vas i na svaki drugi način. Bog Vas je poslao k nama da budete njegov glas i prisutnost u našim domovima, obiteljima i životu“, istaknula je.

Od s. Dionizije se uime župnog zbora oprostila Zdena Galić, kojoj je od srca zahvalila na svemu što je učinila za tu hrvatsku zajednicu, a s. Anici je zaželjela puno uspjeha i radosti na novoj službi. Sestrama su uručeni prigodni darovi i cvijeće, nakon čega je skladbu „Krist na žalu“ otpjevala Katarina Marušić uz orguljsku pratnju dr. Joze Majdančića.

Prigodnu riječ u ime svoje redovničke zajednice i te njemačke župe uputio je fr. Frano Prcela, koji je podsjetio kako se u posljednjih dvadeset godina više od dvije trećine naših sestara iz naših misija vratilo u domovinu. U tom smislu vi kao zajednica doista možete biti sretni i zahvalni za sestru u vašoj zajednici. I dalje ćete imati Majku u osobi s. Anice. Onaj tko zahvalno živi, uvijek živi u Božjoj blizini i on je mentalno i duhovno zdrav i širi energiju koja je energija optimizma. Vjerujemo da će se s. Anica nadovezivati na djelovanje s. Dionizije sa svojim posebnostima. Prigodnu riječ s. Dioniziji i s. Anici uz pjesmu je uputio njemački dominikanac i književnik fr. Diethard Zils, veliki prijatelj Hrvatske i Hrvata. Na kraju je prigodnu riječ uputio voditelj HKM Mainz fra Jure Zebić, koji je posebno zahvalio s. Dioniziji za dvije i pol godine suživota i rada s njim. „Sestro, hvala Ti, na Tvojoj preciznosti i savršenosti u poslu. Hvala Ti na majčinskom odnosu i brizi ne samo prema vjernom puku nego i prema misiji i inventaru, i naravno prema meni. Bila si uvijek prisutni dobri duh u našoj kući. U ovoj prilici zahvaljujem Školskim sestrama franjevkama Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog srca Marijina čije su članice i naše sestre. Hvala upravi Provincije što je prepoznala potrebu naše zajednice i poslala nam s. Anicu Markelić da nastavi tamo gdje je stala s. Dionizija te u život naše župe unese i dio sebe. S. Anice, budi od danas radosni član ove župe i moja suradnica u dušobrižničkom radu na dobro ove zajednice“, kazao je fra Jure.

Misno slavlje uveličao je župni mješoviti zbor pod vodstvom s. Dionizije Tomas i orguljskom pratnjom dr. Joze Majdančića.

Nakon sv. mise za sve je priređen objed u dvorištu ispred crkve.

 

Tekst i snimke: Adolf Polegubić

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox