Redoviti godišnji susret kućnih predstojnica s Provincijskom Predstojnicom održan je u samostanu Navještenja Gospodinova u Zagrebu (Držićeva 31/2) 10. studenoga, a u provincijskom sjedištu na Bjelavama 85 u Sarajevu 17. studenoga 2021. godine. Okosnica obaju susreta bilo je predstavljanje Odluka i preporuka Kapitula o kojima je govorila s. Željka Dramac, provincijska predstojnica. Sestra Blaženka Franjičević izložila je temu Smjernice za obnovu prema novijim crkvenim dokumentima o posvećenom životu. U svom izlaganju  osvrnula se  na dva dokumenta Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života – Za novo vino nove mješine i Dar vjernosti – Radost ustrajnosti.

Svetu misu predslavili su samostanskim kapelama u Zagrebu i Sarajevu fra Zdravko Lazić i fra Miro Jelečević.

Okupljene sestre na oba je susreta pozdravila s. Željka Dramac, provincijska predstojnica. Pozvala ih je da u zajedništvu sa sestrama svojih zajednica budu dionice Sinodalnog puta koji je nedavno započeo na razini opće Crkve. Sinodalnost je trajna narav Crkve, a redovništvo je na poseban način model i slika sinodalnosti. Svaka sestra sa svojim darovima, unatoč slabostima i granicama, može dati svoj doprinos u izgradnji zajedništva. Sestre predstojnice govorile su o svom iskustvu života i djelovanja u zajednicama iz kojih dolaze.

U svojoj propovijedi u samostanskoj kapeli na Bjelavama, oslanjajući se na evanđelje blagdana sv. Elizabete Ugarske, fra Miro je kazao kako nas Isusov život tješi u našim nevoljama, hrabri u strahovima, stoji uz nas u našim samoćama, potiče i snaži u dobru. No, Isus nas također i izaziva i ne ostavlja mirnima u onome gdje smo sami sebi postavili granicu i odredili domete činjenja dobra, mjeru opraštanja, strpljenja, milosrđa i pravednosti. Isus i njegov život nisu za nas stvar prošlosti. Iz svojih prošlih dana trebamo učiti: nadahnjivati se na primjerima sestara koje nisu lagodno živjele, ispravljati nepravde koje su se uvukle u strukture našeg života, ne ponavljati greške, ne nositi teret gorčina, gledati u budućnost s vjerom i nadom… Isus nas poziva da upravo sada krenemo za njim. Ne sutra, ne jučer, nego danas. On nas pozva da na taj put ponesemo ne velike snage i moći, nego malo ljubavi, krišku milosrđa, komadić vjernosti i osjetljivosti i jednu bočicu pravednosti. To je okrjepa koja nam jedino treba.

Na koncu s. Željka je izrazila želju da takvi susreti sestrama budu ohrabrenje i poticaj na prihvaćanje stvarnosti naših zajednica kao i traženja novih i kreativnih načina za radosno življenje zajedništva.

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

veljača 2024
P U S Č P S N
« sij.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
WordPress Video Lightbox