Ruralni prostori u promjeni – izazovi u Srednjoj i Istočnoj EuropiFreising, (IKA) – Tradicionalni 15. međunarodni kongres Renovabisa – akcije solidarnosti njemačkih katolika s ljudima u Srednjoj i Istočnoj Europi o temi „Ruralni prostori u promjeni – izazovi u Srednjoj i Istočnoj Europi” održan je od četvrtka 1. do subote 3. rujna u Freisingu. Na kongresu se okupilo 330 sudionika iz 29 zemalja. Od predstavnika iz domovinske Crkve između ostalih sudjelovali su požeški biskup Antun Škvorčević, pomoćni biskupi đakovačko-osječki Đuro Hranić i sarajevski Pero Sudar, prof. dr. Adalbert Rebić, provincijalke školskih sestara franjevki: Bosansko-hrvatske provincije s. Ivanka Mihaljević i Hercegovačke provincije s. Franka Bagarić. Valja podsjetiti kako je Renovabis pomagao i još uvijek pomaže brojne projekte u domovinskoj Crkvi i domovini.
Prigodnu riječ sudionicima kongresa uputio je i papa Benedikt XVI. u pismu preko apostolskog nuncija u Njemačkoj nadbiskupa Jean-Claudea Périsseta, a pozdravnu riječ pismeno je uputila i njemačka kancelarka Angela Merkel.Biskup Magdeburga dr. Gerhard Feige otvorio je rad kongresa, istaknuvši kako ruralni prostori imaju veliku važnost u proizvodnji živežnih namirnica, te kako ljudima koji žive na tim prostorima treba višestruko pružiti pomoć. „Ti su prostori bili važni na poseban način za jedinstvo identiteta, kršćanske kulture, zaštite vrijednosti, zaštićenosti i seoskog zajedništva. Oni su bili i ostali trajni prostori koje je potrebno održati i razvijati”, kazao je mons. Feige dodavši kako pritom veliku odgovornost ima društvena sredina i Crkva.Tijekom kongresa sudionici su upoznati s kritičnom situacijom pojedinih ruralnih prostora u Mađarskoj, Poljskoj, Bosni i Hercegovini, Ukrajini i Armeniji.O situaciji u Bosni i Hercegovini govorio je kancelar Mostarsko-duvanjske biskupije i župnik župe Nevesinje don Ante Luburić. Predstavljajući župu Nevesinje, podsjetio je na komunističko vrijeme kada je uništavana poljoprivreda zbog čega su ljudi napuštali seoske prostore. Također je istaknuo kako taj kraj ima potencijale koje je potrebno višestruko koristiti, a pritom je posebno ukazao na mogućnost veće proizvodnje voća, kao i razvoja stočarstva. Istaknuo je važnost ekološke proizvodnje. Ujedno je uputio zahvalu Renvabisu na dosadašnjoj pomoći u projektima razvoja toga kraja.
Tijekom kongresa predavanje o temeljima i perspektivi europske regionalne politike održao je dr. Filip Kaczmarek iz Europskog parlamenta, predsjednik Centralnog komiteta njemačkih katolika Alois Glück govorio je o ruralnim prostorima u promjeni od industrijalizacije do globalizacije, prof. dr. Thomas Glauben s Leibnitz-instituta za agrarni razvoj u Srednjoj i Istočnoj Europi iz Halle o strukturnoj promjeni u ruralnim regijama Istočne i Srednje Europe.Biskup Jerzy Mazur, koji od 2003. vodi biskupiju Elk u Poljskoj, u predavanju je pokušao odgovoriti na pitanje kako Crkva odgovara na strukturne promjene. Na kraju je održan i okrugli stol, a sudionici su svoj doprinos kongresu posebno dali radom u skupinama i sudjelovanjem u raspravi. Zaključnu riječ u ime organizatora uputio je isusovac o. Stefan Dartmann, istaknuvši pritom kako je potrebno i vjeru u promijenjenom svijetu otkriti na nov način.

 

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

lipanj 2024
P U S Č P S N
« svi.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WordPress Video Lightbox