Točno prije mjesec dana (26. listopada – 26. studenoga) naše sestre misonarke zajedno s provincijskom predstojnicom s. Katom Karadža stigle su u Rwentobo, Ugandu, u mjesto gdje će započeti misijsko djelovanje. U nedjelju, 25. studenoga, zajednički su se okupile u našoj kući koja je u završnoj fazi uređivanja, te u duhu molitve i zajedništva obilježile svetkovinu Isusa Krista Kralja svega stvorenja ujedno i patrona naše Družbe, imendan provincijske predstojnice i jednomjesečni boravak na afričkom tlu.

Sestra Kata u svom osvrtu na sva protekla događanja piše:

Nakon mjesec dana provedenom na afričkim tlu šaljemo vam iskrene pozdrave i želimo vam reći da smo dobro te podijeliti nekoliko naših dojmova kroz sve ovo vrijeme. Hvala vam za molitve, vaša iskrena zanimanja za nas kao i pozdrave koje nam gotovo svakodnevno šaljete sa raznih strana. Kroz minuli mjesec dana bilo je raznih doživljaja i događanja, tako da nam se kroz sve to čini da je mjesec trajao puno duže. Iako smo kroz sve ovo vrijeme bile većinom zajedno, vrijeme provodile kao zajednica, vjerujem da svaka od nas ima svoje vlastite doživljaje u susretima s ljudima, okolinom kulturom… koje bi na svoj način mogle podijeliti s vama. U svakom novom danu za nas je bilo nešto novo što smo mogle vidjeti, naučiti, čuti, doživjeti, a naravno kroz sve to se i obogatiti. Doživjele smo puno pozitivnoga, dobroga i plemenitog što nas potiče da hrabrije prihvatimo sve što nas i nadalje čeka.

Po dolasku u Ugandu smjestile smo se kod sestara Kćeri Božje Ljubavi u Rushooki, a dopratili su nas dugogodišnji misionari u Ugandi fra Ivica Perić i s. Vedrana Ljubić. Sestre su nas velikodušno primile i pružile nam priliku da se upoznamo s njihovim misijskim djelovanjem, da budemo nazočne na njihovim mjestima djelovanja, omogćile nam da se lakše susrećemo ljudima i s njima stupimo u komunikaciju. Tako smo svaki dan, kako bi zajednički planirale, imale mogućnost odlaziti u dječji vrtić, dom zdravlja, domaćinsku školu, baviti se vrtom, kuhinjom, stočarstvom te i na taj način i u komunikaciji s drugima učiti polako njihov jezik, upoznavati se s običajima, kulturom i dr.

Sa sestrama i s narodom sudjelovale smo na nedjeljnim i svakodnevnim euharistijskim slavljima koja su u pravom smislu slavlja, gdje se ne gleda na vrijeme i trajanje euharistije. U župi sv. Franje Asiškoga u Rushooki imale smo mogućnost susresti se s mladima, s framašima te odlaziti i na filijale. Na poseban način bilo je lijepo slavlje jubileja 150. godina utemeljenja Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi u katedrali u Mbarari te ujedno i slavlju polaganja doživotnih zavjeta jedne sestre te zajednice. Tu radost nazočnih i njihovo sudjelovanje u slavlju svete mise u crkvi doista je trebalo doživjeti.

S nadbiskupom Mbarare Paulom K. Bakyengom susrele smo se u prostorijama nadbiskupije u utorak, 20. studenoga. Nadbiskup nam je izrazio srdačnu dobrodošlicu te radost dolaska nove redovničke zajednice u njegovu Nadbiskupiju. Nakon upoznavanja, predstavljanja i službenog razgovora o blagoslovu naše kapele i kuće u Rwentobu te drugim važnim pitanjima, nadbiskup nam je priredio jedno iznenađenje. Naime zajedno sa svojim suradnicima poveo nas je u sjeverni dio nadbiskupije, u župu Ishongorero, gdje su nas župnik, nekoliko župljana posebno djece srdačno pozdravili i izrazili radost zbog posjete. Bilo je doista lijepo susresti se s ljudima i na kratko vidjeti njihov način života te susresti se sa njihovom svakodnevicom. Ugostili su nas ručkom te pjesmom i plesom izrazili dobrodošlicu. Nadbiskup je bio s nama cijeli dan i upoznavao nas sa zahtjevima i potrebama ljudi.

Poseban dan radosti za nas je bio definitivni dolazak i ostanak u našoj kući u Rwentobo u četvrtak, 22. studenoga. Zajedno s nama u poslijepodnevnim satima došao je i župnik fra Agapitus Mubangizi. Na početku smo se okupili u prostoru gdje će biti kapela, pomolili za blagoslovljen početak zajedničkog života nas sestara u našoj kući. Župnik nam je poželio mir i radost u novoj redovnički zajednici.
Sestra Urša Marinčić i ja ostajemo živjeti u kući, odakle ćemo lakše pratiti završne građevinske i unutarnje radove kuće, polako je čistiti, opremati, uređivati kako bi pred Božić naša mala misijska zajednica mogla zaživjeti u ovoj sestarskoj kući.
Prema našem dogovoru, druge tri sestre će još mjesec dana iskoristi za učenje engleskog jezika, a ujedno i bolje upoznati kulturu i običaje: s. Franciska Ivanović u zajednici sestara u mjestu Ruti kod Mbarare, s. Ivka Lučić i s. Elizabeta Žuljević i dalje ostaju u zajednici sestara Kćeri Božje ljubavi u Rushooki.
Proslavile smo svetkovinu Krista Kralja, patron naše Družbe, te molile da On doista vlada našim srcima, mislima i djelima, a također se pripremamo za vrijeme došašća. U tom duhu želimo, i vama koji nas pratite kao i nama koje smo u dalekoj afričkoj zemlji, da iščekivanje Kristova rođenja bude prožeto ljubavlju, mirom i franjevačkom radošću. Dao Bog da svako naše dobro nastojanje i djelovanje, gdje god bili, gdje god se nalazili, bude ispunjeno željom za navještanjem Radosne vijesti i širenja evanđelja po svem svijetu.

Sve vas srdačno pozdravljamo, zahvaljujemo za molitve i svako drugo zanimanje. Ostanimo i dalje ujedinjeni u molitvama.

S. M. Kata Karadža, provincijska predstojnica

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

veljača 2024
P U S Č P S N
« sij.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
WordPress Video Lightbox