Redovnice su neodvojiva sastavnica Stepinčeva životnoga puta, službe i mučeništva – tom mišlju praćene smo na hodočašću u Krašić 6. travnja 2019., na kojemu smo bile i mi, sestre iz Držićeve i s Gornjeg Prekrižja. Naime, više od tristo redovnica koje žive i djeluju na području Zagrebačke nadbiskupije boravilo je toga dana u rodnom mjestu, ali i mjestu smrti blaženoga Alojzija Stepinca. Došavši u Krašić sudjelovale smo u pobožnosti križnoga puta koju je predvodio zagrebački nadbiskup Josip kardinal Bozanić, a s nama su također bili zagrebački pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski, umirovljeni križevački vladika Nikola Kekić, umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac te domaći župnik Ivan Vučak.
Kratki osvrt na život bl. Alojzija Stepinca imala je nakon križnog puta s. Marija Katarina Penić Sirak. Osvrnula se posebno na njegov odnos s redovničkim zajednicama, posebno redovnicama koje su o njemu brinule od dolaska u Krašić 1951. pa sve do smrti 1960. U teška komunistička vremena Nadbiskup je ostao uz redovničke zajednice krijepeći ih i hrabreći u mnogim nevoljama. Koliko je cijenio redovništvo u Crkvi svjedoči i činjenica da je u rujnu 1934. blaženi Stepinac stupio u franjevački treći red te kao trećoredac uzeo ime Augustin, po bl. Augustinu Kažotiću. Svoj nagovor s. Marija Katarina završila je željom da današnje redovničke zajednice resi duh jednostavnosti, poniznosti, požrtvovnosti i mira.
Uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva predslavio kardinal Bozanić. U homiliji osvrnuo se na evanđeoski ulomak, ali je između ostalo također naglasio: „Danas zahvaljujemo Gospodinu na daru redovnica koje su vjerno živjele svoj poziv, prateći molitvom, življenjem svoje karizme, blizinom i svekolikom pomoći kardinala Stepinca. Sigurni smo da blaženi Alojzije svojim blagoslovom prati redovnice i danas, pozivajući da se utječemo Gospodinu po njegovu zagovoru“. Kardinal Bozanić također je napomenuo da je bl. Alojzije Stepinac redovnicama uvijek davao za primjer Blaženu Djevicu Mariju. Isto tako naglašavao je duhovne vrjednote i savjesno poštovanje redovničkih pravila, što će nam zasigurno pomoći u trenutcima kada vanjske okolnosti nisu pogodne za svjedočenje pripadnosti Isusu Kristu.
Okupljenim redovnicama na kraju obratila se predsjednica Hrvatske redovničke konferencije s. Ana Marija Antolović. Zahvalila je kardinalu Bozaniću što je inicirao to hodočašće te uime svih redovnica poručila kako će i dalje moliti za pastire Crkve, posvećene osobe i za naše obitelji.
Raduju me ovi susreti. Kroz njih otkrivamo bogatstvo različitosti s istim ciljem – Isus Krist.
S. Blaženka Marijanović

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

prosinac 2023
P U S Č P S N
« stu.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
WordPress Video Lightbox