Kardinal Puljić prigodom blagoslova Doma za starije i nemoćne osobe Majka Terezija pohodio je, u pratnji provincijske predstojnice s. Kate Karadža i zamjenice provincijske predstojnice s. Lidije Jurišić, zajednicu Školskih sestara franjevki koje žive i djeluju u svom samostanu u Gornjoj Tramošnici.

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić blagoslovio je u 20. lipnja 2020. Dom za starije i nemoćne osobe Majka Terezija u Gornjoj Tramošnici u Bosanskoj Posavini, koji je na temeljima u zadnjem ratu porušene osnovne škole i pratećih izgradio i po najvišim europskim standardima sa 150 ležaja suvremeno opremio mještanin Donje Tramošnice Ivan Šokčević, koji s obitelji već 20 godina živi i radi u Austriji.

Obred blagoslova, koji je predvodio kardinal Puljić, započeo je u prostoru Doma blagoslovom monumentalnog kipa Majke Terezije, rad akademskog kipara Antuna Jurkića, koji prikazuje Majku Tereziju i troje djece obitelji Šokčević. Nakon toga kardinal Puljić je u pratnji obitelji Šokčević blagoslovio i sve prostorije Doma.

Ugodno iznenađen tako lijepim i velikim zdanjem kardinal Puljić je u prigodnom nagovoru naglasio kako taj događaj ima snažnu poruku. „Drago mi je što volite svoju Tramošnici, da je, iako ste iz nje otišli, nosite u svom srcu. Nadam se da će Majka Terezija sve koji joj ovdje budu dolazili majčinski zagrliti, da istinski znamo Boga ljubiti i čovjeka ljubiti. To je smisao Majke Terezije. Ovaj Dom upravo želi da oni fizički onemoćali žive ovdje dostojanstvenim životom, da dožive da ih istinski volimo. Poručuje nam to Evanđelje koje nas odgaja biti plemenit i pun ljubavi, Majka Terezija, Blažena Djevica Marija, Crkva i današnji papa Franjo, koji nas na to poziva“, poručio je uz ostalo kardinal Puljić, čestitajući obitelji Šokčević na ljubavi i trudu koji su uložili u to zdanje.

Prigodnu riječ uputila je i provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina s. Kata Karadža izrazivši radost zbog otvaranja kuće u kojoj će glavno mjesto i glavnu ulogu imati upravo milosrđe koje će se iskazivati našim starijim i nemoćnim osobama kojih je sve više u ovim našim napuštenim, a kojima se u ovo naše vrijeme ne posvećuje posebna pozornost. “ Brinuti se za starije je ne samo humana vrednota već i Biblija govori o značenju brige za starije. Starozavjetni nas Sirah sasvim jasno poziva: „Sine moj, riječju i djelom štuj oca svoga da te od njega stigne blagoslov…Sine moj, pomozi oca svoga u starosti i ne žalosti ga za života njegova. Ako mu i razum klone, budi blag s njime, i ne grdi ga ti, koji si u punoj snazi“ (Sir 3, 8.12-13). (…) U naše vrijeme papa Franjo je više puta istaknuo važnost starosne dobi naših  baka i djedova i poziva na molitvu za starije. U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama, 15. lipnja, papa Franjo je na tweetu istaknuo važnost poštovanja njihova dostojanstva i njihove slabosti te je istaknuo Gdje nema brige za starije, nema budućnosti za mlade“, kazala je s. Kata. Nadalje čestitajući obitelji Šokčević, izrazila je zahvalnost i radost „da i mi Školske sestre franjevke – upravo po sestri koja će biti na raspolaganju ovim ljudima – postaju dionicima te rijeke ljubavi i milosrđa za koje želimo da zaživi u ovoj kući“.

Vlasnik Šokčević u svom pozdravnom govoru naglasio je kako su tim Domom, dignutim doslovno iz pepela, sagrađenim na ruševinama nekadašnje osnovne škole, koju je i on sam pohađao, svijetu željeli pokazati da Ljubav sve pobjeđuje, donosi mir u srcu. Molio se on sa svojom obitelji Majci Tereziji za uspješni dovršetak ovoga projekta. Svoje je sumještane raseljene diljem svijeta pozvao da se uključe u obnovu svoga sela. Prije Domovinskog rata Gornja i Donja Tramošnica, koje su prije bile jedna župa, brojile su 5000 katolika, a danas ih se vratilo i tu za stalno živi njih tek 360. Upravo stoga je ovaj događaj poticaj svim Tramošnjanima da se isplati ulagati u svoj rodni kraj i jednoga dana mu se vratiti, pa barem po stare dane, kazao je gosp. Šokčević, sa željom da ovaj Dom doista bude na korist njegovim budućim korisnicima, na radost i ponos kako njegovoj obitelji tako i svim stanovnicima ovoga kraja Bosanske Posavine.

U znak zahvale troje je njegove djece i supruga Ivanka uručilo prigodne darove Kardinalu i s. Kati.

Program ovog događaja, koji je vodio fra Marko Lovrić, župnik Župe sv. Marije Anđeoske Gornja Tramošnica završio je porukom Majke Terezije: „Ljubav ništa ne znači ako je ne dijelimo. Ljubav treba pokrenuti. Treba ljubiti bez očekivanja, činite nešto zbog ljubavi, a ne zbog toga da bi nešto trebao. Ako nešto očekuješ za naknadu, onda to nije ljubav, jer prava ljubav je ljubiti bez ikakvih uvjeta i očekivanja“

Na svečanom blagoslovu Doma, uz s. Katu Karadža te zamjenicu provincijske predstojnice s. Lidiju Jurišić, nazočile su i sestre njihove Provincije koje djeluju na podružnicama u Gornjoj Tramošnici, Tolisi i Domaljevcu kao i voditeljica Doma s. Mara Puškarić.

Prigodom blagoslova Doma kardinal Puljić je, zajedno s umirovljenim prof.mons. Matom Zovkićem i tajnikom vlč. Štefanom Markovićem, pohodio zajednicu Školskih sestara franjevki koje žive i djeluju u svom samostanu u Gornjoj Tramošnici. U ugodnom razgovoru Kardinal se zanimao za život i djelovanje sestara. (kta/ssf)

 

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

srpanj 2024
P U S Č P S N
« lip.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WordPress Video Lightbox