A zasijani na dobru zemlju jesu oni koji čuju i prime Riječ te urode: tridesetostruko, šezdesetostruko, stostruko. (Mk 4, 20)

U nedjelju 3. lipnja 2018. obilježili smo 60 godina djelovanja i rada naših sestara franjevki u župi sv. Ante Padovanskog u Busovači. Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi u 11 sati predslavio je fojnički gvardijan fra Miro Relota u koncelebraciji župnika fra Zorana Jakovića i fra Janka Ljubosa te sudjelovanje 15-ak naših sestara i vjernoga puka. Skladno liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor.

Davne 1958. još uvijek mlada Provincija sestara franjevki poslala je prve sestre u ovu župu. Kroz 60 godina na ovom tlu utkan je predani rad sestara u domaćinstvu, katehizaciji i pastoralu, radu u vrtiću i sakristiji te vođenju crkvenih zborova. Vođeni riječju evanđelista, kao oni zasijani na dobru zemlju vjerujemo, da će naš trud uroditi ne samo šezdesetostruko nego i stostruko na ovim područjima. Toj vjeri pridonijela je i simbolična gesta predavanje molbe za ulazak u samostan naše buduće kandidatice, Marijele Livaja koja potječe iz ove župe.

Na početku euharistijskog slavlja uvodnom riječju i pozdravom okupljenim sestrama i puku obratio se župnik fra Zoran. Sestrama je uputio čestitke u prigodi 60. obljetnice njihova djelovanja u župi te im poželio Božji blagoslov u daljnjem radu. Također se zahvalio za svako dobro djelo koje su sestre učinile na ovoj župi na slavu Božju i za spasenje čovjeka.

Svoju homiliju fra Miro je temeljio na Božjoj riječi devete nedjelje kroz godinu, naglasivši čovjekovu potrebu da se odmori u Božjoj nazočnosti. Slušajući Božju riječ nužno je da se čovjek Njoj otvori te po Njoj dopusti ulazak Krista i Njegova djelovanja u ljdski život, u ljudsku svakodnevicu.

Na kraju euharistijskog slavlja prigodnu riječ je uputila i s. Kata Karadža, provincijska predstojnica, izrazivši radost zajedništva u prigodi obilježavanja šest desetljeća prisutnosi i djelovanja sestara u ovom kraju i među vjernim pukom. Također kratko se osvrnula na povijesni dio sestarskog djelovanja.

„Ovo euharistijsko slavlje i zajedništvo je najveća hvala Bogu, a nama dar koji možemo primiti“, kazala je s. Kata, te pozvala sestre da u duhu zahvalnosti sve više daju „svoj osobni doprinos za duhovni rast i napredak vjernog puka ovoga kraja, u punini svoga istinski proživljena poziva i poslanja kao sestre franjevke“. Zahvalila se također braći franjevcima i svim župljanima „za život svakodnevice koji dijelite s našim sestrama u raznim susretima i raznim prigodama (…). Dok zahvaljujemo Bogu za sestarsku prisutnost u ovoj župi molimo da i dalje iz ove župne zajednice, ali i ostalih župa diljem Bosne, Bog pozove mnoga mlada srca koja će na radikalnijji način izgrađivati Božje kraljevstvo već ovdje na zemlji“.

Nakon euharistijskog slavlja svečanost se nastavila zajedničkim druženjem uz objed sa braćom franjevcima i 15-ak sestara naše Provincije koje djeluju u okolnim franjevačkim župama i naših kuća. Na kraju uz riječi zahvale Bogu možemo sa psalmistom uskliknuti: Gle kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti. (Ps 133, 1).

S. Marina Jurišić

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox