Na treću nedjelju došašća i spomendan Bl. Marije, Jule i susetara (Drinskih mučenica), tridesetak vjernika katedralne župe Presvetog Srca Isusova Sarajevo kao i okolnih župa hodočastili su u Goražde. Među hodočasnicima bile su i sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog Provincije Majke Divne te Školske sestre franjevke Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina zajedno sa provincijskom predstojnicom s. Katom Karadža. Ovo hodočašće bila je ujedno i adventska duhovna obnova koju već nekoliko godina organizira katedralna župa. Voditeljica hodočašća i obnove bila je s. Ljubica Stjepanović, pastoralna suradnica pri katedralnoj župi.
U sklopu hodočašća upriličeno je nekoliko popratnih razmatranja tijekom putovanja od Sarajeva do Goražda i nazad koje je pripremila i animirala s. Marina Jurišić. Hodočasnici su imali priliku slušati o radosti koja nam u duhovnom životu dolazi kao ishod triju bogoslovnih kreposti: vjere, nade i ljubavi. „Vjeru možemo poistovjetiti s autobusnom kartom za sva naša životna putovanja, nemojmo se švercati. Na put vjere nikad ne polazimo s rezervom, nego napunimo naša srca pouzdanjem u Boga. Vjera, još pojednostavljenije, nalikuje daljinskom upravljaču, na kojem pritisnemo tipku dok Bog izvodi program. Mora nam biti jasno da će Bog uvijek biti napredniji od svake tehnologije, jer on nudi minimalno sedam milijardi programa, za svakog čovjeka barem po jedan.“, samo su neke od usporedbi koje je navela s. Marina u svom osvrtu na nedjeljno evanđelje u kojem Isus na simboličan način odgovara Ivanu Krstitelju kako se očituje njegovo spasenje svijeta.
Stigavši u Goražde, hodočasnici su imali priliku moliti krunicu u kapeli župnog centra sv. Dominika, a potom su sudjelovali u svetom misnom slavlju koje je predslavio nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kardinal Puljić, u zajedništvu s biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. Ratkom Perićem te vojnim biskupom u BiH mons. Tomom Vukšićem kao i šestoricom koncelebranata. Kardinal se u svojoj propovijedi osvrnuo na krepostan život sestara Drinskih mučenica i na njihovu vjernost Kristu Zaručniku do smrti. Zadatak vjernika danas je moliti za one koji su zločine počinili, a svako negiranje zločina značilo bi suučesništvo u njemu, ustvrdio je vrhbosanski nadbiskup.
Nakon svečanog misnog slavlja, hodočasnički puk zajedno sa svojim pastirima u povorci je krenuo prema vojarni (koja je danas prenamijenjena u školu) iz koje su sestre Jula, Krizina, Antonija i Bernardeta mučeničkom smrću očuvale dostojanstvo svog redovničkog posvećenja u čistoći. Ispred škole stoji spomen ploča ovim sestrama pred kojom su predstavnici gradske i kantonalne vlasti, zajedno sa predstavnicima islamske zajednice i pravoslavne Crkve u Goraždu položili cvijeće i upalili svijeće i na taj način iskazali pijetet nedužnim žrtvama. Svi ovi događaji pogoduju stvaranju ozračja mira i pomirenja te nas uvode u predblagdansko raspoloženje buđenja pomalo zadrijemale ljubavi prema Bogu i bližnjemu.
ssf

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox