U franjevačkome samostanu sv. Bonaventure u Visokom od 4. do 7. studenog 2021. održan je seminar za sestre juniorke naših četiriju provincija: Mariborske, Splitske, Mostarske i Bosansko-hrvatske. Seminar je vodio fra Marinko Pejić, član Provincije Bosne srebrene, a tema je bila Put svetosti prema opomenama sv. Franje Asiškoga.

Na samom početku  obratila nam se s. Željka Dramac, provincijska predstojnica. Sestra Željka nam je ukratko istaknula važnost Visokog za početke djelovanja sestara u Bosni i značaj prisutnosti sestara među ljudima. Pogledale smo i video koji je nastao povodom 75. obljetnice nastanka naše Provincije, a video prikazuje život i djelovanje sestara u Visokom od dolaska prvih sestara pa sve do danas.

U svojim predavanjima fra Marinko nas je kroz opomene i život sv. Franje vodio u dublje promišljanje o našem redovničkom životu. Istaknuo je da je sv. Franjo potekao iz jedne normalne obitelji sa svojim poteškoćama i nesavršenostima, ali da nam i to može biti prilika i mjesto za posvećenje. Franjin susret s gubavcem pokazuje nam da franjevačka logika treba biti naklonjena onom manjem, malenom, neznatnom, odbačenom od ovog svijeta. Trebamo biti spremni na milosrđe, dati svoje srce bijednima i sići u čovjekovu patnju.

Fra Marinko je također naglasio važnost zajednice i zajedničkog života. Kroz druge otkrivamo sami sebe. Zajednički život tjera nas da napustimo idealiziranu sliku sebe, da iziđemo iz sebe da bismo mogli živjeti i služiti drugima. Promišljajući i o tekstovima Pismo jednom ministru i tekst O pravom veselju zajedno smo zaključili da je pravo veselje nalikovati na Onoga tko je bio nepravedno raspet. Sve to mora biti poduprto našom molitvom koja je prije svega susret s Bogom.

U ovim danima imale smo prilike posjetiti neka znamenita mjesta. Bile smo u malom mjestašcu Mile nedaleko od samostana u Visokom. Također smo posjetile samostan u Kraljevoj Sutjeski gdje smo imale priliku posjetiti grob s. Verene Dijaković, prve provincijske predstojnice Bosansko-hrvatske provincije.

Susret smo završile u nedjelju 7. studenog, te smo se, Bogu zahvalne za dar susreta, zaputile  u svoje zajednice.

 

S. Matea Šipić

 

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

srpanj 2024
P U S Č P S N
« lip.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WordPress Video Lightbox