U petak 29. travnja 2022. u našem provincijskom sjedištu na Bjelavama u Sarajevu svečano smo proslavile Dan Provincije. Toga smo dana ujedno obilježile 80. obljetnicu osnutka Provincije koja svoje početke ima u teškoj ratnoj 1942. godini. Svetu misu u 11 sati predslavio je fra Ivan Šarčević, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Uz sestre iz Provincijalne kuće slavlju su nazočile također sestre iz sarajevskih zajednica, zatim iz Vareša, Fojnice, Visokog i Busovače.

Čestitajući ovaj dan fra Ivan je potaknuo sestre na zahvalnost i pouzdanje u Boga. U svojoj propovijedi osvrnuo se na riječi današnjeg evanđelja po Mateju „Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima” (Mt 11,25). Riječi su to koje Isus izgovara nakon neuspjelog pohoda gradovima Betsaidi, Korozainu i Kafarnaumu. U temelju ovog govora leži neuspjeh. Mi bježimo od neuspjeha i poraza. No, i Isus je doživljavao neuspjeh. Bio je neuspješan u pozivu na obraćenje i naviještanju Evanđelja mudrima i umnima, vođama ovih gradova u kojima je dugo boravio.

Krivo je misliti da su mudri i umni oni koji idu u škole, a maleni oni koji su neuki. To nije uvijek tako. Današnja svetica Katarina Sijenska proglašena je naučiteljicom Europe, a bila je nepismena. Pohvalom malenih Isus ne zagovara nikakav antiintelektualizam (B. Duda), on nije protiv školovanja i učenja. U ovom evanđeoskom odlomku radi se o nepoučljivosti Isusovu pozivu. Često smo mi koji se smatramo duhovnim ljudima nepoučljivi poput farizeja. Ne želimo uzeti Isusov jaram.

Završavajući svoju propovijed fra Ivan je poželio da nikada ne dopustimo da nam zgasne nada i da naša mudrost bude jača od Isusove, da budemo otvorenije i iskrenije u odnosima, da među nama bude više poštivanja i da nikad ne posumnjamo u svoj poziv i svjedočenje, ma koliko nam se neznatnim činilo.

Nakon euharistijskog slavlja druženje se nastavilo uz zajednički objed. Sestra Željka Dramac, provincijska predstojnica, zaželjela je dobrodošlicu svim sestrama te zahvalila fra Ivanu za slavlje svete mise i poticajnu propovijed. Čestitajući Dan Provincije kazala je kako Provincija nije tamo negdje, nego smo mi Provincija. Pozvala je svaku sestru da uzme k srcu to da je svaka od nas Provincija i da ta misao bude ono što će nas voditi u našim svakodnevnim odnosima.

Pozvala je svaku od nas da molimo Božji blagoslov o 80. obljetnici, ali i ubuduće. Na poseban način nas je potaknula da molimo za bolesne sestre među kojima ima i teško bolesnih. U tome osjećamo nemoć Provincije, ali ne smijemo biti rezignirane i ostati bez nade, nego svoju vjeru i pouzdanje staviti u Boga. Pismene čestitke povodom ovog slavlja uputile su s. Klara Šimunović, vrhovna predstojnica, s. Veronika Verbič, provincijska predstojnica Mariborske provincije, te druge sestre iz Provincije.

„Prisjećajući se sa zahvalnošću prijeđenog puta, nerijetko tegobnog i trnovitog, kojim su kročile brojne sestre predano živeći svoje posvećenje i poslanje u služenju Bogu i djelotvornoj ljubavi prema bližnjima, kročite i vi danas s istom predanošću i istim žarom. Živite radosno svoju sadašnjost, uvijek oslonjene na Boga i njegovu snagu, i hrabro hodite naprijed ne bojeći se izazova koje budućnost stavlja pred vas“, napisala je između ostalog s. Klara.

Ostatak popodneva provele smo u zajedničkom druženju, razgovoru, dijeljenju uspomena te radosti i pjesmi, zahvalne Bogu za dar ne tako duge, ali bogate i bremenite povijesti, za sve sestre koje su svoje živote utkale u našu Provinciju i ostavile nam primjer nesebičnog darivanja i služenja.

s. Ivana Pavla Dominković

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox