“Vjera u Boga Spasitelja danas” tema je 53. teološko-pastoralnog tjedna svečano otvorenog 22. siječnja u Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati. Taj jedinstveni skup Katoličke Crkve u hrvatskom narodu, koji organizira Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, traje do 24. siječnja.

Osvrnuvši se na temu skupa, veliki kancelar KBF-a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je da je za čovjeka pitanje Boga središnje i odlučujuće pitanje. “U posljednjim desetljećima, uz radost vjerovanja i njezinu bitnu važnost za život ljudi, uzelo je maha, kako bi rekao Benedikt XVI., i stanovito duhovno “opustošenje”, što bi značilo život bez Boga. U današnjoj postmodernoj kulturi u pojedinim područjima primjećujemo neki čudni zaborav Boga, koji nameće privid da se sve može i bez Njega, ali istodobno postoji osjećaj frustracije i nezadovoljstva, mnogih i s mnogima. Uz taj zaborav svjedoci smo i svojevrsnog procvata religioznosti, ali uz radost iskrenog otkrivanja vjere, uočavamo da religija nerijetko postaje poput potrošačkog proizvoda, što će reći da se odabire ono što je ugodno”, primijetio je kardinal, pojasnivši da “kriza Boga”, koja u naše vrijeme uzima maha, rađa dubokom “krizom čovjeka”, jer je odnos čovjeka s Bogom određujući za čovjekov odnos sa samim sobom i sa svijetom. Isključujući Boga iz svog života, čovjek sam sebi ostaje nerazrješivom zagonetkom, primijetio je.


Istaknuo je i da Papa neumorno ukazuje na sve oblike laicizma koji nastoje isključiti Boga iz javnog života, služeći se negativnom tolerancijom. Ta negativna tolerancija, prema kardinalovim riječima, zapravo sve više vodi k netolerantnom zahtjevu neke nove, kvazi religije, koja tvrdi da ima opću vrijednost jer je razumna. Tako se, primijetio je, u mnogim slučajevima danas uime tolerancije zanemaruje tolerancija.

Kardinal je istaknuo da se i u našoj hrvatskoj suvremenosti vjernici u svome društvenom i kulturalnom životu nalaze pred novim ideološkim izazovima, pred raširenim sekulariziranim pogledom na život, koji zatvara obzore na “onostrano”, pred sve podmuklijim oblicima nesnošljivosti prema istinama kršćanske vjere i vjerskog učenja, gdje sve više uzima maha osjećaj straha i egzistencijalne nesigurnosti.


Primjećujući kako se pod tim pritiskom pojedini vjernici povlače u anonimnost i njihov se glas gubi u nametnutom strahu, kardinal je poručio da je zadaća Crkve da “rasvijetljena Duhom Svetim ohrabruje vjernike te moli za njih radost Božje blizine, jer povijest čovječanstva je u Božjim rukama, premda se ponekad čini da njome upravljaju i da je vode moćnici ovoga svijeta. Zato se od vjernika upravo danas traži odlučno i konkretno svjedočenje riječju i opredjeljenjem svoga životnog stava”. 

“Budući da je kršćaninovo svjedočenje po svojoj naravi javno, vjera ni u kojem slučaju ne može biti potisnuta samo u privatnu sferu”, zaključio je zagrebački nadbiskup.

Pozdravljajući sudionike skupa, apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D’Errico donio je posebni blagoslov pape Benedikta XVI. za ovaj TPT. Prenio je da se Sveti Otac raduje zbog izbora teme skupa koju smatra vrlo važnom za put kojim su kršćanske zajednice pozvane hoditi u ovoj Godini vjere, put nove evangelizacije koji je njemu tako drag.


“Sveti Otac prati svojom molitvom radove ovog Tjedna, a svima sudionicima, osobito izlagačima koji će oslikati temu iz različitih perspektiva, zaželio je obilje svjetla i milosti, kako bi preko teološke refleksije mogli doći mnogi pastoralni plodovi, ne samo za Zagrebačku nadbiskupiju, nego za čitavu Crkvu u Hrvatskoj i za kršćanske zajednice koje ovdje imaju svoje predstavnike”, istaknuo je nuncij, izrazivši radost što može i osobno sudjelovati na ovome skupu.


Uime Biskupske konferencije BiH i Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Sarajevu skup je pozdravio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, istaknuvši da je tema TPT-a važna kako bi Crkva u hrvatskom narodu postala svjesna svojih korijena, ali i izazova koji su pred njom. Skup su pozdravili i rektor Sveučilišta u Zagrebu dr. Aleksa Bjeliš i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Otvarajući TPT, dekan zagrebačkog KBF-a dr. Tonči Matulić posebno je zapitao što zapravo znači riječ danas u naslovu Vjera u Boga Spasitelja danas? “Ako zastanemo i dublje se zamislimo nad značenjem riječi danas u kontekstu naslova, otvorit će nam se oči za prepoznavanje kulturne situacije koja je obilježena dubokim, složenim i napetostima ispunjenim preobrazbama pa čak i teškim lomovima. Prepoznavanje kulturne situacije pomaže da ‘danas’ ne shvatimo u smislu kvantitativnoga vremena. ‘Danas’ treba shvatiti u smislu kvalitativnoga vremena koje otkriva kulturnu situaciju vremena iznutra. Iz gledišta kvalitativnoga vremena puca eshatološki pogled na kulturno stanje sadašnjosti. A naše stanje je kriza. Kriza je drugo ime za ‘danas’. Kriza koja ne zahvaća ovo ili ono u našim životima, nego nagriza i rastače same temelje. Drugi vatikanski koncil naučava da je posrijedi, ipak, samo kriza rasta. S krizom rasta misao nam odmah leti do evanđelja: “Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo, ako li umre, donosi obilat rod”. Današnje stanje krize je istovremeno bremenito umiranjem i rađanjem, smrću i životom, a to znači radostima i nadama, žalostima i tjeskobama ljudi našega vremena pa i nas vjernikâ”, rekao je dr. Matulić.

Tradicionalno sa skupa je poslan brzojav papi Benediktu XVI. koji potpisuje veliki kancelar KBF-a kardinal Bozanić. Na svečanosti otvaranja bili su nad/biskupi iz Hrvatske i BiH na čelu s predsjednikom HBK zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem i predsjednikom BK BiH banjolučkim biskupom Franjom Komaricom, provincijali i provincijalke, predstavnici drugih vjerskih zajednica u Hrvatskoj, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić, profesori drugih katoličkih bogoslovnih fakulteta u Hrvatskoj i BiH, glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan, tajnik Vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Franjo Dubrović te brojni svećenici, redovnici i redovnice i vjernici laici iz raznih dijelova Hrvatske, BiH i europskih zemalja. (kta/ika)
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

lipanj 2024
P U S Č P S N
« svi.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WordPress Video Lightbox