Svečani blagoslov naše kuće i kapele u Rwentobu (Uganda) upriličen je 10. siječnja 2019. Euharistijsko slavlje s obredom blagoslova predslavio je Paul K. Bakyenga, nadbiskup Mbarare, Uganda. Suslavili su biskupijski vikar za redovnike i redovnice Paschale Rukooko Betunga, župni vikar u župi Rushoka Francis Mbuvi i biskupijski vikar za pastoral Deusdedit Twesigyeomwe.

Nadbiskup je kapelu i kuću blagoslovio prije početka mise moleći Božji blagoslov početcima sestarskog misijskog djelovanja. U kapeli je blagoslovio također križ sv. Damjana postavljen kao simbol Gospodinove muke, smrti i uskrsnuća. Križ je i poticaj na vječno klanjanje. Sestra Kata Karadža, provincijska predstojnica, pročitala je Povelju nakon čega je blagoslovljena spomen-ploča postavljena na kućnom trijemu u znak sjećanja na blagoslov.

U prigodnoj se homiliji nadbiskup Paul osvrnuo na misno čitanje iz Knjige brojeva o blagoslovu (Br 6, 22-27) naglasivši kako je upravo taj blagoslov postao franjevački. U njemu je sadržana molitva za mir od Gospodina, svojstvenom franjevačkom pokretu. Slušajući ili dijeleći ovaj blagoslov važno je osjetiti snagu koju nam Bog daje upravo u misijskom poslanju i pozivu na širenje mira, kazao je Nadbiskup. Sestrama je kroz euharistiju zaželio Božji blagoslov u radu te da budu instrumenti mira u Ugandi.

Na kraju sv. mise sve prisutne pozdravila je s. Kata izrazivši radost zbog osnivanja zajednice u Ugadni u godini 150. obljetnice utemeljenja Družbe i 75. obljetnice utemeljenja Provincije. Zahvalila je Nadbiskupu za iskazanu dobrodošlicu, njegovu nazočnost među sestrama i predslavljenje misnog slavlja s blagoslovom kuće i kapele u Rwentobu. Posebni pozdrav uputila je s. Klari Šimunović, vrhovnoj predstojnici, koja je za ovu prigodu došla iz Rima ohrabriti sestre misionarke i podržati ih u počecima misijskog djelovanja. Osobitu je zahvalnost s. Kata uputila braći franjevcima, posebno misionaru fra Ivici Periću za njegovo nesebično pomaganje u pripremi dolaska sestara u Ugandu. Zahvalu je iskazala također sestrama Kćeri Božje Ljubavi u čijoj smo zajednici mi sestre boravile prije useljenja u vlastitu kuću. Slavlju su se pridružile i sestre Splitske provincije iz misije u DR Kongo.

Sestra Kata je na poseban način pozdravila sestre novoosnovane zajednice u Rwentobu koje će moliti u blagoslovljenoj kapeli, živjeti i brinuti se za kuću svakodnevno dijeleći život s ljudima u toga kraja. Naslovnik kuće i kapele je Uzašašće Gospodina našega Isusa Krista, kazala je s. Kata, i u duhu poslanja karizme Družbe zaželjela je sestrama blagoslov, a ohrabrila riječima koje je anđeo rekao pastirima: Ne bojte se! u izvršavanju Isusova naloga danas u ovom vremenu i ovom mjestu: Idite po svem svijetu i objavite radosnu vijest svim stvorenjima.

Nazočnima se obratila i vrhovna predstojnica s. Klara izrazivši radost da je sudionica euharistijskog slavlja i blagoslova kuće i kapele. Posebnu zahvalnost uputila je Nadbiskupu za prisutnost, ohrabrenje i izraze dobrodošlice sestrama u Ugandu. Sestra Klara je naglasila kako je naša utemeljiteljica Majka Margarita Pucher u početcima osnivanja nove redovničke Družbe kazala kako vjeruje da je Gospodin započeo ovo djelo. S istim pouzdanjem započinje se i novo misijsko djelo u Ugandi. Dodala je da su sestre molitvom pratile pripremu za otvaranje misijske podružnice te da je Božje nadahnuće da su se sestre Ivka Lučić, Elizabeta Žuljević, Urša Marinčič i Franciska Ivanović odvažile na ovaj iskorak. Zahvalila im je na srcu otvorenom za misionarski poziv, kao i s. Kati za brigu oko pripremanja odlaska sestara u misije i osnivanje zajednice.

Slavili smo Gospodina po blagoslovu kapele, oltara i tabernakula u kojem je nazočan u Svetoj hostiji i kojemu se možemo uteći u svim našim potrebama. Gospodina smo slavili na više jezika: latinskom, engleskom, hrvatskom, slovenskom i runyankore te svjedočili da nepoznavanje jezika nije zapreka za suživot i radosno slavljenje Boga. Sestre iz DR Konga, koje djeluju u misijama 44 godine, bile su nam velika podrška i svjedokinje kako s pouzdanjem u Boga možemo biti širiteljice mira koje je velikim  dijelom sadržaj i misijskog poslanja. Uz sestre Kćeri Božje ljubavi, koje već 20 godina djeluju u župi Rushooka – Uganda, svečanosti su nazočili katehisti i drugi suradnici filijalne crkve Rwentobo, kao i poglavica sela. Svi su se rado odazvali našem pozivu da podijele radost ovoga važnog i radosnog dana. Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je druženje uz tjelesnu okrjepu domaćim specijalitetima koje su nam mještani pomogli pripremiti.

Zahvalne smo Bogu za ovaj događaj, za sve vas koji nas podupirete i pratite svojim molitvama. Neka nas, po zagovoru naše nebeske Majke, Bog blagoslovi i po svima nama proslavljuje u svakom mjestu našega misijskog djelovanja.

S. Ivka Lučić, misionarka

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

veljača 2024
P U S Č P S N
« sij.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
WordPress Video Lightbox