U našim krajevima ovdje u Ugandi, za mladomisnike i novozavjetovane sestre ili sestre koje obnavljaju zavjete kaže se na afričkom jeziku runyankore da su omugore što znači zaručnik/zaručnica. I mi smo sinoć na blagdan Rana sv. Franje u večernjim satima u našoj kapeli u Rwentobu imale jednu omugore, s. Bernardine Ntamungo Balamba iz Konga koja je za vrijeme euharistijskog slavlja obnovila zavjete. Naime, tijekom mjeseca rujna u našoj zajednici borave tri naše sestre iz Konga koje tu uče engleski jezik i tako se pripremaju za buduću misiju koju će započeti u Ugandi.

Naša mlada sestra Bernardine izrekla je u prisutnosti svećenika i sestara svoj ponovni da zaručniku kojega je izabrala slijediti – Isusu Kristu. Dok se pomalo spuštala noć i dan išao svome kraju sestra je, klečeći pred oltarom s upaljenom svijećom i okružena sestrama s također upaljenim svijećama, bila prava Kristova zaručnica. Obrazac redovničkog zavjetovanja izrekla je doista radosno i predano na francuskom jeziku, jednom od jezika koji se govori u Kongu.

Sveta misa je slavljena na afričkom jeziku kiswahili koji sestra govori. Iako mi nismo uopće razumjele taj afrički jezik, ujedinile smo se u molitvi za sestru pa nas to nerazumijevanje nije spriječilo da budemo sabrane i aktivne sudionice tog lijepog slavlja koje su animirale sestre svojim tradicionalnim pjesma te uz njihov skladni ritam uzveličale ovu obnovu zavjeta. I u raznolikosti jezika osjetila se radost zbog Kristove zaručnice.

Ovaj događaj je svima nama bio poticaj za obnovu vlastitih obećanja koje smo izrekle prije više ili manje godina, a koje trebamo obnavljati svakodnevno. Kako je divno slaviti Gospodina gdje god bili, daleko ili blizu, na kraju svijeta. Dok smo molile za mir i ustrajnost u redovničkom pozivu i zvanju ove sestre molile smo za sve omugore, zaručnice i zaručnike u cijelom svijetu.

Promatrajući nju, zapitah se: kakvi smo mi zaručnici ili zaručnice u bilo kojem zvanju da se nalazimo, bračnom ili redovničkom? Je li naše zajedništvo uistinu predanje i služenje baš onako kako je to bilo služenje Isusa Krista? Sveti Franjo je živa slika predanog i potpunog zaručnika Kristu jer je želio biti potpuno i sav Njegov, a to je postigao primivši rane i tako, suobličivši se s Kristom, postao drugi Krist.

 I mi smo tako u dalekom svijetu dopratile zaručnicu s. Bernardine pred zaručnika Krista i bile joj potpora. Preporučamo nju u vaše molitve i sve nas koji smo izabrali slijediti Krista izbliza kao i cijeli svijet.

s. Kata Karadža

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

lipanj 2023
P U S Č P S N
« svi.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
WordPress Video Lightbox