Seminar o Franjevačkim izvorima

Bugojno, 25.-27. listopada 2019.

Sestre naše Provincije iz zajednica u Srednjoj Bosni sudjelovale su na seminaru o Franjevačkim izvorima koji je održan u našem duhovnom centru u Bugojnu pod vodstvom s. Ivanke Mihaljević. Prema provincijskom planu i programu za duhovnost i trajni odgoj seminar je predviđen za sve sestre u Provinciji, a održavat će se u nekoliko termina kroz sljedeću godinu.

Seminar je održan na temu ˮSvi su izvori moji u tebiˮ(Ps 87, 7) s ciljem boljeg upoznavanja asiških svetaca. Sudionicama seminara s. Ivanka je govorila o važnosti poznavanja Franjevačkih izvora u življenju našega franjevačkog identiteta kroz siromaštvo, sestrinstvo, crkvenost i malenost. Poseban naglasak stavila je na Franjine spise koji su duboko nadahnuti i prožeti Svetim pismom. Proučavajući Spise u cjelini lako se uviđa dubina i jasnoća Franjine vizije koja je usmjerena na Evanđelje. Iščitavajući Spise upoznajemo razvoj Franjine misli, kao i njegova poimanja u svjetlu prilika vremena u kojem je živio.

U radu seminara sestre su promišljale, između ostalog, kako Franjin život nakon obraćenja postaje novi način njegove prisutnosti u svijetu. To je bilo prepoznatljivo po novoj kvaliteti njegovih odnosa. Zato s pravom možemo reći da nam Franjo može biti učitelj i svjedok, te nam pokazati kako se i danas, pred navalom individualizma i duhovne površnosti, može živjeti sestrinstvo i nove odnose s Bogom, ljudima, samima sobom i svemu stvorenom.

Iz Franjinog i Klarinog odnosa s Kristom dolazimo do spoznaje kako se samo u dubokom i prisnom zajedništvu s Kristom istinski ostvaruju, obnavljaju i ispunjaju naši ljudski životi. Franjino obraćenje učvršćuje nas u spoznaji da je svaki susret s Bogom molitva, ali nije svaka molitva susret s Bogom,  istaknula je s. Ivanka.

U samoj završnici seminara zastale smo uz poticaje zaključnog dokumenta vrh. kapitula naše Družbe: ˮPotreban nam je sveti nemir koji nas osobađa mlakosti i udobnosti te nas ponovno pokreće prema Bogu i čovjeku. Uvijek iznova ići u susret Bogu i čovjeku, bez straha, bez računice, polazeći od vlastite zajednice, traži od nas hrabrost smotati vlastiti šator (usp. 2 Kr 2,1-15) i krenuti«.

Euharistijsko slavlje predvodio je mjesni župnik fra Hrvoje Radić. Kroz molitvu, zajednički i osobni angažman, sestre su posvjedočile radosno i oduševljeno sudjelovanje u ovom seminaru te izrazile svoju zahvalnost Bogu i Zajednici.

 

s. Marina Jurišić

 

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox