S. M. Branimira (Ana) Jokić

Fotografije uz članak 1

U utorak, 28. siječnja 2014. u samostanu u Kloštru Ivaniću, osnažena svetim sakramentima i okružena molitvom i blizinom sestara, preminula je naša s. Branimira Jokić, u 77. godini života i 51. godini redovništva.

Sprovodni obred bili su u četvrtak, 30. siječnja, na mjesnom groblju u Kloštru Ivaniću u 11 sati, a potom je slavljena sveta misa zadušnica u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kloštru Ivaniću.

S. Branimira, krsnim imenom Ana, rođena je 18. srpnja 1937. u mjestu Ljepunice kraj Tuzle u obitelji Bože i Sofije rođ. Tufekčić koje je Bog obdario sa šestero djece. Sakrament krštenja primila je u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Tuzli.

Redovnički put Ana je započela 10. srpnja 1962. godine kada je primljena u kandidaturu Školskih sestara franjevki u Visokom, gdje je provela i vrijeme postulature. Godinu novicijata započela je 22. kolovoza 1963. u Kloštru Ivaniću. Prve redovničke zavjete položila je 23. kolovoza 1964. pod imenom s. Branimira. Doživotno se zavjetovala 13. kolovoza 1969. u Kloštru Ivaniću.

Svoj redovnički život s. Branimira je provela u službi kuharice počevši svoje djelovanje u Sarajevu (Bistrik) i župi Dolac. Završila je visoku ugostiteljsku školu te je kao voditeljica smjene u kuhinji na Institutu za fizijatriju i rehabilitaciju na Ilidži u Sarajevu radila dvadeset i pet godina, od 1967. do 1992, kada je u vihoru rata prisilno morala napustiti radno mjesto i sam grad. A onda s. Branimira svoje poslanje nastavlja u Hrvatskoj, u Samoboru, zatim Sućurju na otoku Hvaru, te Zagrebu gdje je djelovala u našem samostanu Navještenja Gospodinova (Držićeva 31/2) i u župi Predragocjene krvi Isusove u Kozari Boku. Službu kućne predstojnice obnašala je u zajednici sestara na Ilidži u Sarajevu.

Od 2006. godine pa sve do svoje smrti s. Branimira je živjela u samostanu u Kloštru Ivaniću gdje je strpljivo, uz pomoć sestara, nosila u vjeri križ teške bolesti.

Počivala u miru Božjem!