U našem Katoličkom školskom centru „Petar Barbarić“ u Travniku već je dugogodišnja tradicija tijekom korizme organizirati akciju solidarnosti s najugroženijima u misijskim zemljama. Ovogodišnja misijska akcija, namijenjena za misionarski rad Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina koje djeluju u Ugandi u misijskoj postaji Rwentobo, uspješno je realizirana tijekom mjeseci ožujka i travnja. U akciji su sudjelovali učenici, djelatnici, sjemeništarci i internisti zajedno s hodočasnicima u crkvu gdje je grob Sluge Božjega Petra Barbarića.

Razrednici su tijekom odjeljenskog sata govorili o važnosti sudjelovanja učenika u akciji. Vijeće učenika, zajedno s pedagoginjama Žanom Topalović i Marijom Milanović te odgajateljicom u internatu s. Ljubicom Stjepanović, je izradilo panoe s misijskom tematikom i djelovanjem sestara u Rwentobu. Vjeroučiteljice Marija Glavaš i Jelena Štrbac u svakom odjelu su posvetili jedan dio nastave misijama i misijskom djelovanju u svijetu.

Učenici od 1. do 5. razreda su skupljali svoje priloge u misijsku kasicu, a učenici od 6. do 9. razreda te gimnazijalci su skupljali svoje darove na odjeljenskim satima. Internisti Centra, zajedno s odgajateljima vlč. Josipom Markovićem i s. Ljubicom, su organizirali dvije prodajne izložbe misijskog i drugog sadržaja. Djelatnici škole kao i hodočasnici također su sudjelovali svojim prilozima u ovoj misijskoj akciji.

Na poseban način učenicima od 6. do 9. razreda te gimnazijalcima u auli Centra je prikazano misionarsko djelovanje u svijetu, život ljudi u misijskim zemljama, djelovanje naših misionara s posebnim naglaskom na misijsko djelovanje zajednice Školskih sestara franjevki koje su svoju prvu misijsku postaju otvorile u Ugandi 2018. godine. Učenici su kroz prezentaciju i video isječke, koje su pripremile sestre iz misijske zajednice u Rwentobu, te osobno iskustvo voditeljice i odgajateljice u produženom boravku s. Ines Vujica, koja je prije par godina službeno boravila petnaest dana u njihovoj misijskoj zajednici, mogli još bolje i više upoznati potrebe onih najugroženijih, te razvijati svijest kako svojom empatijom i osobnim odricanjem mogu druge usrećiti i omogućiti najosnovnije potrebe za preživljavanje i bolju budućnostu u tim misijskim područjima na poseban način njihovih vršnjaka.

Uime Centra i Školskih sestara franjevki iskrene zahvale za promicanje svijesti pomoći prema potrebitima i za novčana sredstava prikupljena u akciji za misije u Rwentobu.

(www.ksc/S. Ljubica Stjepanović)

 

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

lipanj 2024
P U S Č P S N
« svi.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WordPress Video Lightbox