U župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Novom Travniku održana je 2. svibnja 2022. Zlatna harfa koja je okupila preko 380 djece iz 11 dječjih zborova Vrhbosanske nadbiskupije. Među njima zborove najmlađih pripremale su i na Zlatnoj harfi sudjelovale naše sestre: s. Dragica Ljubos iz Podmilačja, s. Auksilija Milić iz Bugojna, s. Marina Jurišić iz Fojnice te s. Ružica Marijić iz Vareša, a iz Vareša su u pratnji također bile s. Jelena Antolović i s. Vesna Bošnjak.

Svetu misu toga dana slavio je Marcel Tunjić, župni vikar župe Uzašašća Gospodinova iz Novog Travnika, u koncelebraciji župnika župe domaćina don Ante Ledića i još trojice svećenika. Liturgijsko pjevanje u svetoj misi vodila je s. Silvija Nikolić, FDC, voditeljica zbora župe domaćina. Djeca su, kako pripovijeda s. Ružica, bila ponajprije oduševljena veličinom i ljepotom crkve, a onda i skladnim glasovima koji su obogatili euharistijsko slavlje. Organizator Zlatne harfe, a i inicijator još u davnim 80-im godinama, jest Vijeće franjevačkih zajednica, uz ovogodišnje svesrdno zalaganje župa Presvetog Trojstva iz Novog Travnika i Sv. Juraja iz Viteza.

U svojoj je propovijedi vlč. Marcel istaknuo da je Koncil stavio liturgijsku glazbu kao služiteljicu liturgije. Uloga glazbe je davanje slave Bogu i posvećenje vjernika, a to može činiti ako je tijesno povezana s liturgijskim činom, ugodno izrazi molitvu, promiče jednodušnost i obogati većom svečanošću. Upoznao je okupljene s poviješću nastanka liturgijske glazbe: „Jedinstven trenutak u povijesti crkvene glazbe bilo je djelo pape Grgura Velikoga (590. – 604.) koji je ujedinio dotadašnju tradiciju liturgijskoga pjevanja te sastavio zbirku odobrenih i prihvaćenih melodija. To pjevanje, koje je ušlo u povijest kao gregorijansko pjevanje, postalo je referentnom točkom svete glazbe za sva vremena. Gregorijanska je glazba nastajala u tišinama brojnih samostana i doista je služila bogoslužju.“ Propovjednik je također spomenuo problem profanosti u liturgijskoj glazbi, koju ističe i papa u miru Benedikt XVI. Završio je molitvom: „Po zagovoru sv. Cecilije, zaštitnice pjevača, molimo Gospodina da nam podari osjećaj za sveto kako bismo i mi druge mogli privući Kristu svojom molitvom i pjesmom“.

Djeca su nakon mise u pratnji svojih voditelja pokazala kako se kroz pjesmu može svjedočiti i radovati u Gospodinu. Svaki je zbor otpjevao po jednu pjesmu. Sudionici svjedoče o ljepoti doživljaja tijekom nastupa. Svi su imali svoje favorite, a vidjelo se da su dali sve od sebe da svoj zbor i župu iz koje dolaze predstave na najbolji mogući način. Ove godine Zlatna harfa je održana pod zagovorom blaženih Drinskih mučenica. Voditeljica i animatorica programa s. Antonija Lučić, FDC, upoznala je okupljenu djecu s njihovim životom. Uime Vijeća franjevačkih zajednica zahvalu je izrekla s. Dragica Ljubos, ŠSF. Zlatna harfa završila je pjesmom Kraljice neba i zahvalom župnika don Ante koji je naglasio da je novotravnička crkva najljepša zbog djece koja su u njoj danas i koja su budućnost Crkve.

A. L. / ssf

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox