Od 26. do 28. ožujka 2021. u okviru projekta YouthFluence – uključi se, služi i prati, održana je u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ druga formacija ministranata Vrhbosanske nadbiskupije.

Okupilo se 20 ministranata iz cijele Vrhbosanske nadbiskupije koji su imali priliku sudjelovati u bogatom trodnevnom programu. Budući da se projekt sastoji iz dva segmenta, medijske pismenosti i osnaživanja ministrantskog identiteta, ministranti su prvog dana susreta naučili nešto više o medijskoj pismenosti i marketingu kroz radionicu koju su vodili animatori Ana Kulier i Ivan Popović. Nakon poučne radionice uslijedio je Put križa koji je za ministrante predvodio stručni suradnik na projektu vlč. Marin Babića.

Drugi dan programa započeo je zajedničkom molitvom i pjesmom, a nakon doručka uslijedila je radionica o vrijednostima koju je pripremila i vodila s. Marina Jurišić, ŠSFKK Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, također stručna suradnica na projektu. Ministranti su u skupinama učili više o iskrenosti, strpljivosti, povjerenju i odgovornosti kao vrijednostima koje trebaju da krase jednog ministranta.

Poslijepodne je uslijedio praktični modul koji je vodio vlč. Marin s posebnim fokusom na osnovne pojmove s kojima se ministranti susreću u svojoj službi. Tako su kroz rad u grupama ministranti mogli preispitati svoje znanje o liturgijskim bojama, a isto znanje predstaviti i cijeloj skupini naposljetku.

Duhovna komponenta programa bila je duboko utkana u dnevni raspored te su sudionici imali priliku sudjelovati i u euharistijskom slavlju koje je predslavio vlč. Marin, te je na vrlo zanimljiv način iznio svakodnevnicu ministranata i uputio ih je kako pažljivije slušati i obnašati svoje ministrantske dužnosti. Drugi dan završen je zabavnim programom koji su osmislile animatorice Marija Lovrinović i Sara Kelava, i zajedničkom molitvom.

Druga formacija ministranata završena je u nedjelju svetim misnim slavljem koju je predslavio vlč. Vladimir Pranjić, ekonom Vrhbosanske nadbiskupije. On je u svojoj propovijedi naglasio važnost Isusove muke i slave koja ima doći te uputio ministrante na pomnije zalaganje u Velikom tjednu.

Cilj formacija ministranata je kroz edukativne radionice i igre, pod vodstvom iskusnih vršnjačkih edukatora, doprinijeti osnaživanju identiteta i uloge ministranata u euharistijskom služenju. U sklopu projekta planirana je i treća formacija voditelja ministranata na koju su pozvani svi ministranti Vrhbosanske nadbiskupije. (kta/ssf)

 

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox