Udruga Vjera i Svjetlo Pahuljica – Podmilačje sastavni je dio pokreta zajednica Vjera i svjetlo koji je nastao u Francuskoj 1971. godine i otada se širi po cijelom svijetu. Riječ je o duhovnom međunarodnom pokretu zajednica koji okuplja osobe s intelektualnim teškoćama, njihove roditelje, volontere i prijatelje. U RH ima oko 20 zajednica Vjera i svjetlo, a Pahuljica je za sada druga takva Udruga u BiH.Trenutačno je u zajednici 10 djece, a zajedno s njihovim roditeljima, volonterima i voditeljima zajednica ima ih oko 30. Za sastanke i druženje koriste pomoćnu prostoriju koja je u sklopu filijalne crkve Podmilačje u Bistrici.Udrugu Pahuljica vode i animiraju, gospođa Željka Klarić i Svjetlana Petrović iz Bistrice. Sastaju se jednom mjesečno, uglavnom nedjeljom poslije pučke mise u Bistrici.

Problemu da Udruga zaživi u punom smislu riječi doprinosi velika udaljenost djece i roditelja od crkve kao i osjećaj gospođe Željke da nije adekvatna osoba koja može voditi Udrugu, unatoč ljubavi koju osjeća za osobe sa invaliditetom. Nije odustajala pa je zatražila i zamolila za pomoć sestre franjevke. Iz uvjerenja da moramo voditi računa o osobama s invaliditetom u našem pastoralu, katehezi, teologiji i u našoj vjeri, s.Ines Vujica se odazvala na Željkin poziv. Prvi susret s Udrugom i njenim članovima se dogodio u suradnji s. Ines i s. Ljubice Stjepanović. U protekloj 2017. godini s. Nevenka i s. Ines su održale par duhovnih obnova i radionica za članove Udruge. U srpnju je s. Ines u suradnji sa s. Vlatkom Dujmović i uz pomoć zajednice sestara organizirala vikend susret za članove Udruge i volontere u našem duhovnom centru u Bugojnu. Na susretu su sudjelovali roditelji, djeca, volonteri i voditeljice, njih 26. Bio je ovo susret molitve, razgovora, upoznavanja, druženja i kreativnih radionica.Bio je ovo susret gdje se moglo  prepoznati različite oblike duhovnog i ljudskog bogatstva. Susret u kojem smo postali svjesniji da nema nikakve tjelesne i psihičke granice koja bi mogla spriječiti susret Isusa i čovjeka, jer lice Kristovo obasjava nutrinu svake osobe. Mali Luka koji ima samo 5. godina divio se našoj kućnoj kapeli. Kada bi se izmaknuo svojoj mami i nestao, mama je znala da će ga pronaći u kapeli, zagledanog u mozaik Krista Uskrsloga. Za Lukinu majku posebnost ovog susreta je bilo iskustvo molitve u tišini kao i mogućnost osobne molitve u kapelici noću, dok svi spavaju. Jedna majka je rekla da nikada do sada nije doživjela nešto tako lijepo i dobro, kao što je doživjela na ovom susretu. Druga majka se zahvalila sestrama što su za njih kuhale. Kazala je da je ovo prvi put od kada se udala da nije morala raditi kućanske i vanjske poslove, a djete joj je uživalo u igri i druženju. Ljubav i vrijeme svi možemo darovati, a govor ljubavi i pažnje svatko razumije.

U prosincu, prošle godine na inicijativu naše s. Lucije Klarić, koja je na službi u Hrvatskoj Katoličkoj Misiji u Beču, upriličen je susret s članovima Udruge u Bistrici. Inicijativu s.Lucije je podržao gospodin Milenko Đeno, kojemu dugujemo zahvalnost za realizaciju ovog susreta kao i župniku fra Filipu koji je svojim zalaganjem i novčano pomogao u organizaciji. Tom prigodom gospodin Milenko je roditeljima djece uručio skromni novčani prihod, a djeci Božićne paketiće. Na susretu je gospodin Milenko  zapazio trojicu braće invalida. Da je velikodušnost dobra i da je važno pomagati drugima, posebno onima koji nisu s nama na istoj razini, a napose novčanoj, znao je i vjerovao Milenko. Na tom susretu sebi je obećao da će se pobrinuti da trojica braće dobiju invalidska kolica.

U subotu 3.3.2018. godine na inicijativu s.Lucije i Milenka Đene koji je u pastoralnom vijeću Hrvatske Katoličke Misije u Beču, organiziran je susret i duhovna obnova  za članove Udruge. Gosti su bili fra Ilija Jerković, ravnatelj Zlatnog Cekina iz Slavonskog Broda  i Ivanka Šimić sa kolegicom Ifetom iz Udruge Kuća nade – Odžak. Susret je započeo misnim slavljem koje je predslavio fra Ilija. Poslije slavlja svete mise uslijedilo je predavanje i razgovor. Cilj njihovog dolaska, duhovne obnove i predavanja je bio pružiti podršku radu Udruženja, podijeliti iskustvo rada njihovih udruženja i ohrabriti Udrugu i njene članove u radu. Fra Ilija je naglasio da je svaki početak težak. Savjetovao je da idu polako  i bez prevelikih očekivanja. Gospođa Ivanka je govorila o Kući Nade, o njenim počecima, usponima i padovima. Uz strpljivost laganog napredovanja, poteškoće i probleme na koje će Udruga naići, fra Ilija i gospođa Ivanka su istaknuli važnost vjere u Boga i Božju providnost. Nakon predavanja uslijedilo je druženje za zajedničkim stolom kod objeda. Hranu su pripremili prijatelji Udruge i susjedi. Invalidska kolica za trojicu braće dovezao je gospodin Ivo Miketa. Novac za kolica je skupio gospodin Milenko Đeno od prijatelja djece s invaliditetom i naših sestara u misiji. Zbog bolesti trojica braće nisu bila u mogućnosti dijeliti radost susreta. Invalidska kolica im je dan poslje susreta predala gospođa Željka, voditeljica Udruge.

Svi smo pozvani razvijati i živjeti u našim župnim zajednicama oblik ljubavi u prihvaćanju drugoga onakav kakav on jest. Svi smo pozvani razvijati veću otvorenost prema djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Svi smo pozvani nastojati iste  uključujućiti u cjelokupni pastoralno-katehetski rad župne zajednice. Svi smo pozvani razvijati među članovima župne zajednice suosjećajnost i empatiju za obitelji u kojima se nalaze djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, te im pružati svesrdnu blizinu i pomoć bilo kojeg oblika. Odazovimo se ovom pozivu kako bi drugi u nama prepoznali Krista i kako bi mi u svakom čovjeku, a posebno ovima najugroženijima među nama, prepoznali Krista koji nam dolazi u susret. Rukom dotaknimo Očevu prisutnost. Djelom i glasom budimo promicatelji obrane i zaštite osoba s invaliditetom.

s.Ines Vujica

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

veljača 2024
P U S Č P S N
« sij.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
WordPress Video Lightbox