Tjedan međureligijskog dijaloga u duhu Asiza

​U prigodi obilježavanja 25. obljetnice Duha Asiza – prvog Svjetskog molitvenog dana molitve za mir u svijetu koji je 27. listopada 1986. godine održan u Asizu na inicijativu pape Ivana Pavla II., Vijeće franjevačkih zajednica Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Franjevački institut za kulturu mira i Centar „Hrvatski areopag” organiziraju „Tjedan međureligijskog dijaloga u duhu Asiza”.

Program će započeti u petak, 21. listopada u 17
sati u samostanskoj crkvi klarisa, Kvaternikova 167 u Mikulićima. „Duh Asiza” scensko-glazbeni uvod priredit će Franjevačka mladež Siget, a nakon pozdrav slijedit će izlaganja „Kratka povijest Duha Asiza” (fra Josip Blažević) i „Duh Asiza Klare Asiške” (s. Judita Čovo). Misno slavlje u 19 sati predvodit će provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Ljudevit Maračić. Nakon mise bit će „Molitveno bdijenje u Duhu Asiza za mir u svijetu” koje će animirati klarise.

U subotu, 22. listopada u pastoralnoj dvorani hercegovačkih franjevaca, Avenija Gojka Šuška 2 – Dubrava u 18.30 sati bogoslovi Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM imat će glazbeni uvod. Predavanje „Religijska geografija” održat će doc. dr. sc. Josip Faričić, pročelnik odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru. U 20 sati će biti predstavljanje knjige „Židovi, kršćani, muslimani” Karla J. Kuschela u izdanju Svjetla riječi iz Sarajeva.

Trećeg dana, u nedjelju 23. listopada program će se održati u Židovskoj zajednici i sinagogi Bet Israel, Mažuranićev trg 6. Od 10 do 18 sati će se moći razgledati izložba slika. Nakon nastupa zbora „Mišo Montiljo”, u 16.15 sati rabin Kotel Da-Don održat će predavanje „Tora i Isus iz Nazareta”, a dr. sc. fra Darko Tepert „Isus iz Nazareta i Tora”.

U ponedjeljak, 24. listopada program će se održati u dvorani zagrebačkog Islamskog centra Gavellina 40, Folnegovićevo naselje. U 18 sati nastupit će zbor Islamske gimnazije, a potom će učenici izvesti scenski prikaz „Franjo kod Sultana”. U 18.45 sati muftija Ševko ef. Omerbašić održat će predavanje „Franjo Asiški i muslimani”. Program će završiti u 19.15 sati nastupom zbora Islamske gimnazije.

U utorak, 25. listopada program će se održati u dvorani sv. Franje, Sveti Duh 31, u Zagrebu. U 16.15 sati u glazbenom uvodu sudjelovat će „Apostoli mira” (Mađarevo), a potom će predavanje „Iskustvo međureligijskog dijaloga u islamskim zemljama” održati dr. sc. fra Martin Kmetec, OFMConv. slovenski islamolog i misionar u Iskenderunu, Turska. O temi „Islamsko shvaćanje međureligijskog dijaloga” govorit će doc. dr. sc. Aziz Hasanović. Prof. dr. sc. Adalbert Rebić govorit će o temi „Opasnost religijskog fundamentalizma danas”, a mons. dr. sc. Tomislav Ivančić o temi „Jedincatost Isusa Krista i religijski pluralizam – katolički aspekt”. U 19.40 sati održat će se okrugli stol na kojem će sudjelovati predavači, a moderirat će ga mr. sc. Tomislav Kovač.

U srijedu, 26. listopada program će se također održati u dvorani sv. Franje, Sveti Duh 31. Od 15 do 17 sati moći će se razgledati izložba o Majci Tereziji, o. Anti Gabriću, Rabindranath Tagori i Mahatma Gandhiju.

U 17 sati nastupit će „Hindi divas” zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a potom slijedi niz predavanja „Buddhina poruka nenasilja za naše vrijeme” (shifu Žarko Andričević), „Hinduistička poruka mira” (akademik Mislav Ježić, indolog) i „Rabindranath Tagore i Hrvatska (prof. dr. sc. Klara Gönc-Moačanin, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu). Maja Drobac predstavit će klasični indijski ples bharatanatyam, a tijekom programa bit će čitane pjesme Rabindranath Tagorea iz Gitanđala.

Na kraju programa, u 20 sati bit će prikazan dokumentarni film „Rabindranath Tagore” (redatelj Satyajit Ray)”.

Na samu obljetnicu Duha Asiza, u četvrtak, 27. listopada tradicionalni međureligijski molitveni susret održat će se u 19.30 sati u franjevačkoj crkvi Sv. Franje, Kaptol 9, u Zagrebu. Molitvenim susretom bit će zatvoren i sam tjedan. (IKA)

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox