Franjo kao sunce obasjava Hram Svevišnjega – Preminuće sv. Franje

Poznato nam je da se uoči svetkovine sv. Franje Asiškoga u franjevačkim crkvama diljem svijeta slavi Preminuće sv. Franje (Transitus). Tako smo i mi u Ugandi, u našoj župi sv. Franje Asiškoga u Rushooki, u molitvenom ozračju razmatrali Franjin prijelaz iz zemaljskog u nebeski život. Franjevačka mladež je uprisutnila ovaj događaj, znakovit za cjelokupnu franjevačku obitelj. Jedan framaš je bio Franjo, a nekoliko drugih braća koja su toliko pazila na Franju da je bilo dirljivo promatrati ih. Nosili su ga na svojim rukama i polagano spuštala na zemlju.

Bio je to vrlo lijep molitveni susret jer su se okupili brojni članovi iz cijele franjevačke obitelji: braća franjevci (prvi franjevački red), mi sestre franjevke (treći samostanski red), osobe iz trećeg svjetovnog reda, franjevačka mladež kao i drugi vjernici. U molitvenom ozračju smo uprisutnili ono što je naš serafski otac doživljavao na rastanku sa ovozemaljskim svijetom. Franjino predanje volji Očevoj i njegova jednostavnost oslikala se i u času smrti. On je tako predano prihvatio svoj prijelaz i radovao se susretu sa svojim nebeskim Ocem. Želio je umrijeti na zemlji što ga je podsjećalo da je prah i da se u prah vraća.

Na kraju su mladi donijeli pred oltar predmete kao simbole koji su vezani uz Franju, a i uz sve nas. Stavili su franjevački habit sa pasom, krunicu, pangu, sandale i svijeće. Fra Petar, gvardijan, je lijepo protumačio svaki simbol i sve nas pozvao na još intenzivniji život u franjevačkom životu. Kazao je kako habit označava pokorničko odijelo, a oko njega se stavlja pas koji podsjeća na tri zavjeta (siromaštvo, čistoću i poslušnost). Krunica sa sedam radosti znak je da je Franjo živio radostan i ispunjen život u neprestanoj molitvi. Panga je oruđe slično našoj sjekiri. Služi za sve njihove potrebe i skoro je svaki čovjek sa sobom nosi kada radi. Kada se vidi osoba s pangom to znači da ide raditi, a nas to treba podsjećati da idemo raditi na njivi Gospodnjoj. Sandale upućuju na hod. Svijeća simbolizira svjetlost, a Franjo je cijeli život nastojao biti svjetlo i donositi ga drugome. „Toliko je toga što možemo i trebamo naučiti od sv. Franje“, kazao je fra Petar.

Kako je lijepo osjetiti franjevački duh i u dalekim dijelovima svijeta. Tako smo bili povezani sa cijelim svijetom gdje se slavi ovaj događaj. O Bože moj, koje vjere u tom čovjeku. On i danas svojim primjerom privlači i poziva na obraćenje, na promjenu života. Blagoslovljena svetkovina sv. Franje. Sveti Franjo, moli za sve nas.

s. Kata Karadža

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox