Zadnji dan liturgijske godine, 2. prosinca uoči prve nedjelje došašća u Župi Uzvišenja Svetoga Križa, u Sigetu u Novom Zagrebu, s.Ivana Džambas, kao domaćin, organizirala je duhovnu obnovu za nas žene iz župe, koju je predvodila s. Mara Matanović u suradnju sa s. Ivanom. Na susret su se odazvale žene, župljanke svih generacija. Časne sestre su nas srdačno dočekale u dvorani franjevačke mladeži. Nakon pozdrava, malo smo se ugrijale ugodnim opuštenim razgovorom, a onda krenule u kapelu u susret Gospodinu želeći svoje srce pripraviti molitvom, pjesmom i meditacijom. Zajedno sa đakonom fra  Vedranom, s. Ivanom, s. Marom i s. Ankicom imale smo klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. S. Ivana je molitvom i pjesmama potaknula sve nas da otvorimo svoja srca Gospodinu i tako krenemo na put priprave u adventu, u vrijeme iščekivanja svetkovine Božića. Molile smo Gospodina neka nas učvrsti da naša vjera bude ponizna i blagoslovljena, da budemo ustrajne u istini kršćanskih korijena.

Poslije klanjanja nastavile smo duhovnu obnovu koju nam je svojom prezentacijom priredila s. Mara  pod naslovom „Sveti Franjo u dijalogu s Bogom i ljudima“. Prekrasna tema i veliki poticaj. U tom predavanju s. Mara nas je poučila da je dijalog milost i izmoljen dar, nešto što nam svima tako treba, a za što ćemo moliti Gospodina u adventu koji je pred nama. Sestra nas je poučila da je kultura dijaloga uvjet opstanka čovječanstva, da je današnji čovjek izmučen do gladi nedostatkom dijaloga u svakidašnjici. Sposobnost dijaloga mora se steći, te svaki čovjek, a osobito mi žene kršćanke, moramo biti pozorne da ga ne izgubimo, što zahtjeva veliki napor i stalni kontakt s Bogom kroz molitvu i euharistiju. Preduvjet dijaloga je istina. Dijalog traži od nas da pokažemo, iznesemo, razložimo svoje misli da ih se vidi. Svrha dijaloga je međusobno se razumijeti, čuti jedan drugoga. A na to nas upućuje i latinska izreka „Sve mogu doznati ako zašutim da bi čuo!“ Dijalog je potvrđivanje drugoga i vježbanje strpljivosti. Oni koji sudjeluju u međusobnom dijalogu ili u dijalogu s Bogom, duhovno rastu. Istinski dijalog je duhovnost koja nas uči činiti uvijek novo zajedništvo, koje uz poniznu, blagoslovljenu vjeru u Gospodina može preobraziti cijelog čovjeka, obitelj, župe, narod i Crkvu.

Primjer duhovnog rasta u dijalogu sa Gospodinom i svim stvorenjima s. Mara nam je dala uputivši nas u život svetoga oca Franje, jer je Sveti otac Franjo živio ljubav, radost, jednostavnost, prostodušnost, siromaštvo, poniznost, malenost i duh djetinjstva i to kroz služenje i molitvu Gospodinu našemu Isusu Kristu. Sveti Franjo je bio veliki komunikolog, imao je sveti dar slušanja, verbalnog i neverbalnog govora. Jednom je pozvao svoga brata da idu u grad i propovijedaju. Hodali su, a da ni riječi nisu rekli. Kada su došli natrag u samostan brat je pitao oca Franju kako to da ništa nisu rekli dok su bili među ljudima, a uputili su se da im propovijedaju.
Otac je odgovorio da je njihova nazočnost u svijetu bila živa propovijed. Gospodin je bio s njima i u njima. Zato budimo u nadolazećim vremenima, a posebno u adventu spremni na služenje onima kojima je to potrebno, budimo poučljivi poticajima i pozivima Duha Svetoga i molimo Gospodina našega Isusa Krista da se ne oslanjamo na svoju snagu i volju, već da u radosti vlastitoga križa krenemo na put ostvarenja kršćanskoga života u zajedništvu s Bogom, ponavljajući i moleći Franjine riječi „BOG MOJ I SVE MOJE“

Iza duhovne obnove radosne smo pristupile svetoj misi koju je predslavio fra Rajko Gelemanović u koncelebraciji sa fra Smiljanom Kožulom i Jozom Grubišićem.      

Dubravka Mađarević

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

prosinac 2022
P U S Č P S N
« stu.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
WordPress Video Lightbox