Strpite se dakle, braćo, do Dolaska Gospodnjega! Evo: ratar iščekuje dragocjeni urod zemlje, strpljiv je s njime dok ne dobije kišu ranu i kasnu.  Strpite se i vi, očvrsnite srca jer se Dolazak Gospodnji približio!  Ne tužite se jedni na druge da ne budete osuđeni! Evo: sudac stoji pred vratima!  Za uzor strpljivosti i podnošenja zala uzmite, braćo, proroke koji su govorili u ime Gospodnje. Eto: blaženima nazivamo one koji ustrajaše. Za postojanost Jobovu čuste i nakanu Gospodnju vidjeste jer milostiv je Gospodin i milosrdan!  Jak 5,7-11

Što je to krepost? Što znači biti krepostan? Ne budite lijeni jer je lijenost najveći neprijatelj kreposti“ kaže jedna kineska poslovica.

Što je to krepost strpljivosti? Kako biti strpljiv?

„Daj mi Bože strpljivosti ali odmah“ netko je tako molio. Možda je to često i naša molitva ako ne izgovorena naglas u tišini sigurno često izgovorena.

Biti strpljiv, čekati, izdržati… Često su nas o ovome učili.  I poslanica nas na to poziva: Strpite se… Očvrsnite srca… Budi strpljiva, doći će to samo od sebe, proći će i to samo se strpi. Strpljivost se uči i postiže kao i ostale kreposti, vrline. Ona se vježba, ona se gaji da zrije. Ona je kao sjeme bačeno u zemlju. Spavali mi ili bdjeli, noću i danju ona klija i raste… sama od sebe. Samo strpljivo čekaj.

Važna nam je jer ona je snaga koja nas nosi kroz vrijeme – „snaga nošenja u trpljenju“. Upravo i sadržaj riječi nosi u sebi riječ trpljenje. U strpljenju postoji i (s) trpljenje. Često nešto ili netko, dok čekamo, trpi. Stprljen – spašen. Istinita je ova narodna izreka.

Strpljivost je povezana s ustrajnosti i postojanosti. Eto: blaženima nazivamo one koji ustrajaše. Za postojanost Jobovu čuste… Bog ima nakanu s onima koji ustrajavaju i koji su postojani. Ima li strpljivost granice?

Ima, kad dočekamo ono što čekamo, kad se dogodi ono što  očekujemo… kad se ispuni obećanje… tu strpljivost prestaje.  Vjerujem da nam je svima iz iskustva poznato da onaj tko strpljivo čeka na kraju ubere najbolji plod. 

Zar se onda ne isplati biti strpljiv? Strpite se pa ćete vidjeti!

S. Ivka Lučić

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

srpanj 2024
P U S Č P S N
« lip.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WordPress Video Lightbox