Siget: Duhovna obnova za krizmanike

U subotu, 15. prosinca, sestre naše zajednice: s. Ana Oršolić, s. Vlatka Dujmović i s. Ivana Džambas, vodile su duhovnu obnovu za krizmanike u župi Sv. Križa u Sigetu. Nazočni krizmanici razmišljali su o vjeri kroz osobni rad, meditaciju, izlaganje i rad u skupinama gdje su izmjenjivali iskustva. Predavanja, igre i meditaciju animirale su sestre Ana i Vlatka, dok su aktivno sudjelovali s. Ivana i fra Petar Horvat koji žive i rade u župi.

 
Mladi, njih šezdesetčetvero, iako mladenački zaigrani, gotovo u dahu su pratili izlaganje i meditaciju što je očiti apel nama koji ih poučavamo. Mladi traže i žele mir. Žele doživjeti tišinu u svojoj okolini i u svojoj nutrini. Iako nam se činilo, s obzirom na broj, da je bilo nešto više neozbiljnosti u radu u skupinama, ipak izvješća su pokazala drugačije rezultate. Osobito u nekim skupinama, razgovaralo se vrlo konstruktivno i doneseni su jasni zaključci. 

Mladi se slažu u tome da je “teško biti praktični vjernik i svoju vjeru živjeti, no to svaki mladi čovjek može kada se poveže s drugima koji isto vjeruju a za to su ovakva i slična druženja. Potrebno je upozoravati mlade iako se čini da ne slušaju, zatim je potrebno govoriti i o onom što nebi trebali vezano uz vjeru, možda se previše naglašavaju istine vjere, a premalo i one opasnosti u koje možemo upasti. Također je važno da mladi u obitelji vide primjer svojih roditelja. Vjeronauk je potreban, ali više neformalna druženja i razgovor o stvarima koje mlade zanimaju. Biti dobar vjernik se može ako se redovito ide nedjeljom na misu, zatim važan naglasak je na sakramentima osobito sv. misi, sv. ispovijedi te svakodnevnoj molitvi. Mladi koji nakon krizme odlaze jednostavno nisu doživjeli prisutnost Boga u tom sakramentu ali i inače u životu, jer su sve to obavljali  bez vjere i površno. Upravo ta površnost vodi mladog čovjeka u inertnost kada je u pitanju vjera”. Gledajući ponudu društva koji Boga spominje u različitim kontekstima redovito negativnom, ali Boga ne prihvaća, mladi nemaju snage svjedočiti Božju prisutnost jer i sami ga nisu iskustveno doživjeli. 

Završetak ovoga susreta je bio zabavan. Kroz igru i smijeh poticali smo na zajedništvo. Ovaj duhovni susret trajao je od 15 do 19 sati kada je mladima ponuđeno oproštenje kroz sakramenat pomirenja. Sveta misa je bila u 18.30 sati koju su animirili mladi a predslavio je fra Petar Horvat uz suslavitelje župnika fra Roberta Perišića i gvardijana franjevačkog samostana fra Rajka Gelemanovića.
 
Vjerujem da će i ovaj susret ostaviti traga u životima ovih mladih, te da će barem ponekad potaknuti ovim susretom zaviriti u svoju nutrinu i osjetiti tišinu kojom Bog progovara: Ne boj se, ja sam s tobom.


S. Vlatka Dujmović
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox