Mi, sestre misijske zajednice u Rwentobu, blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu proslavile smo u Mbarari zajedno s Bogu posvećenim osobama te Nadbiskupije u Ugandi. Program je započeo molitvom Duhu Svetomu, pozdravima i dobrodošlicom. Uslijedilo je predstavljanjem različitih Družbi redovnika i redovnica. Među četiri predstavljene Družbe bile smo i mi. Upoznale smo druge okupljene s poviješću, identitetom, karizmom i našim apostolatom te onim kako živimo i djelujemo u lokalnoj Crkvi kao misijska zajednica. Jedina smo zajednica u kojoj su samo bjelkinje pa su nam još više dali podršku pljeskom i riječima te obećali moliti za nova duhovna zvanja.

Govoreno je također o teškoj situaciji u Ugandi glede trgovanja ljudima. Sve se više javno spominje ta nemila stvarnost kojoj se pokušava doskočiti raznim poticajima i mjerama. Međutim, mnogi – muškarci, žene i djeca – zbog siromaštva, nepoučenosti, nezaposlenosti ili nekog drugog sličnog razloga jednostavno nestaju. S obzirom da je Uganda tranzitna zemlja, moguće da odlaze s nadom u bolju budućnost, a bivaju prevareni i izloženi trgovini ljudima. No, čovjek, kao slika i prilika Božja, stvoren je za slobodu, a ne ropstvo. Stoga su katolički biskupi Ugande 2022. godine uputili Pastoralno pismo „Break the yoke“ (Iz 58,6) – (hrv. Slomiti jaram ropstva) u kojem progovaraju o problemu trgovanja ljudima. Svjesni odgovornosti koja im je dana i svega što se događa u zemlji, suočeni s rušenjem dostojanstva čovjeka i cijelog čovječanstva izriču kako ne mogu šutjeti već dižu glas protiv ovog modernog ropstva. Preko Pisma pozivaju sve vjernike da se uključe u lanac obrane i zaštite čovječanstva i svake osobe, posebno djece. Svi smo odgovorni jedni za druge zato trebamo brzo reagirati i nešto činiti te dignuti glas protiv trgovanja ljudima ili bilo kojeg drugog ropstva, rečeno je na susretu.

Nastavili smo s mogućnošću za sakrament pomirenja. Zatim smo u procesiji ušli zajedno u katedralu s upaljenim svijećama i uz vesele afričke pjesme. Euharistijsko slavlje predslavio je nadbiskup Mbarare Lamber Bainomugisha. Kazao je da su redovnici i redovnice, a u Nadbiskupiji su u 36 različitih zajednica, dar i svjetlo lokalnoj i sveopćoj Crkvi. Pozvao je sve da se prikazujemo svakodnevno u hramu Gospodinu u čežnji poput dvaju staraca Šimuna i Ane. „U vama su različiti darovi i karizme, što čini našu Crkvu bogatijom. S raznolikošću darova i karizmi uljepšavate mjesta gdje djelujete i ljude privodite k Bogu. Hvala vam što ste sve ostavili i krenuli naviještati Radosnu vijest. To je bogatstvo i dar“, kazao je Nadbiskup. Poslije prigodne homilije redovnici i redovnice obnovili su svoje redovničke zavjete, a Nadbiskup ih je sve blagoslovio.

Susret je završen zajedničkim objedom i ugodnim druženjem.

S. Kata Karadža

 

 

 

 

 

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

veljača 2024
P U S Č P S N
« sij.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
WordPress Video Lightbox