U provincijskom sjedištu u Sarajevu, Bjelave 85, kao i u svim zajednicama provincije, proslavljen je patron Prečisto Srce Marijino. Euharistijsko slavlje u 7.30 predslavio je preč. Marko Majstorović, župnik i dekan sarajevskog dekanata. Uz provincijsku predstojnicu s. Katu Karadža proslavi patrona su nazočile sestre naših zajednica u Sarajevu s Bjelava 85 i Bjelava 43 te sestre iz Franjevačke 6.

U uvodnom dijelu euharistijskog slavlja preč. Majstorović je istaknuo da smo jučer proslavili svetkovinu Presvetog Srca Isusova, ujedno patrona katedralne župe kao i Vrhbosanske nadbiskupije. A danas slavimo Prečisto Srce Marijino, patron vaše Provincije. I upravo ova dva nerazdvojiva blagdana, čašćenje Srce Sina i Srce Majke, pomažu nam odgajati i naša vlastita srca. Jer kao što u njihovim srcima ima mjesta za ljude sve, tako bi i u našim srcima trebalo biti prostora za svakog čovjeka.

Temeljeći svoju homiliju na prigodnim čitanjima kazao je da svi mi čuvamo u svojim srcima lijepe uspomene koje naš život čine više radosnim. No također u našem srcu su i događaji života kojih se ne želimo sjećati i čine nas žalosnima, nesretnima. U evanđelju je zapisano da je Marija pohranjivala sve događaje, sve uspomene u svom srcu. U hramu njezina srca zasigurno su bile riječi njezina Sina i dobro koje je činio hodeći ovom zemljom.

Samo cjelovito srce u Bogu, srce puno Boga trebamo u ovom svijetu živjeti te se na taj način približavati Bogu. Ujedno je i poziv da se približavamo više i jedni drugima, za više zajedništva među nama, kazao je preč. Majstorović, te postavio pitanje: Što i kakvo je naše srce? Oholo i zatvoreno srce, srce u kojem manjka ljubavi je smrt zajedništvu, smrt crkvenosti, smrt ljudskosti i uzrok je svemu onome što nas razdvaja od milosrdnog Srca Isusova i Srca Marijina, a samim tim razdvaja i jedne od drugih.

Svoju homiliju je završio naglasivši da je ovaj Marijin blagdan, ujedno i dan patrona naše Provincije, prigoda za ispitivanje vlastitog srca. Ovaj blagdan nam ulijeva nadu da nas Srce Marijino uvijek i svugdje prati, da nas neprestano ljubi i da nas neće ostaviti nikada – jer je srce nebeske Majke.

Kada bi više slijedili dva srca – Isusovo i Marijino koja nas u ljubavi pretječu i iz oba isti oganj sja – zasigurno bi lakše podnosili tegobe života, tegobe zajedničkog života. Euharistijskim slavljem smo zahvalile za ljubav koju Bog izlijeva na našu Provinciju te je i nadalje stavili u zaštitu i zagovor Prečistog Srca Marijina.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je objed i zajedničko druženje u sestarskoj blagovaonici. Uime svih sestara i osobno s. Kata je pozdravila prečasnog Župnika i zahvalila mu na odazivu i na izrečenoj homiliji. Također pozdravila je i nazočne sestre te čestitala svima patron Provincije.

Ljubica S.

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

lipanj 2024
P U S Č P S N
« svi.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WordPress Video Lightbox