Međuprovincijski seminar za sestre s privremenim zavjetima

Od 11. do 13. studenog 2022. godine u samostanu Školskih sestara franjevki Krista Kralja Provincije Presvetog Srca Isusova održan je u Zadru (Arbanasi) seminar za sestre s privremenim zavjetima naših triju provincija hrvatskog govornog područja: Bosansko-hrvatske, Mostarske i Splitske provincije, a putem aplikacije zoom seminaru se pridružila i s. Zala Vrabec iz Mariborske provincije. Voditelj seminara bio je đakon Hrvatske salezijanske provincije svetog Ivana Bosca Marko Majić – Mazul. Tema seminara nosila je naziv Radost zajedništva.

U svojim izlaganjima don Marko je stavio naglasak na važnost otkrivanja Božje ljubavi u svemu prisutnome i na otvaranje Božjoj volji, imajući na umu da naša shvaćanja (osobni, sitni ciljevi) mogu itekako pomutiti njezinu jasnoću. Budući da je glavna tema bila zajedništvo, don Marko je istaknuo kako je naša vjera razlikovna od ostalih upravo jer vjeruje u Trojedinog Boga. Slika je to koja predstavlja zajedništvo koje se prožima i čiji smo primjer pozvane ostvarivati u svakodnevici. Kroz prihvaćanje poniženja učimo se poniznosti koja nam pomaže razlučiti bitno od nebitnog. Ako želimo biti graditelji zajedništva, potrebno je s punim pouzdanjem predati se u taj proces, ali s veseljem i jednostavnošću. Don Marko nas je kroz priču o don Boscovu snu o deset dijamanata i deset moljaca potakao na rast u vjeri, nadi i ljubavi, u radišnosti, umjerenosti. Vrijedi se boriti, vrijedi živjeti evanđeoske savjete te uvijek iznova usvajati ljubav kao svakodnevnu naviku.

Navečer smo zajedno sa salezijanskom mladeži provodile vrijeme u oratoriju „Don Bosco“ u župnoj crkvi. S njima smo igrale igre i hodajući molile krunicu.

U nedjelju je bio organiziran izlet na otok Pag u sklopu kojeg smo posjetile muzej soli, crkvu sv. Marije i samostan sestara benediktinki sv. Margarite. Na kraju obilaska imale smo zajednički ručak i druženje kod naših sestara Splitske provincije. Međuprovincijski susret bi se mogao opisati kao radosno sestrinsko zajedništvo ispunjeno molitvom, pjesmom, igrom i razmišljanjem koje obogaćuje i učvršćuje. Pozvane smo u zahvalnosti prisjećati se riječi koje su na susretu doprle do nas i ugrađivati ih u svoju svakodnevicu.

s. Suzana Benković, juniorka

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

prosinac 2023
P U S Č P S N
« stu.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
WordPress Video Lightbox