Na Dan Družbe, 13. rujna 2023. naša postulantica Ivana Džeko zajedno s postulanticom  Mostarske provincije Anamarijom Bakula primljena je u novicijat u Bijelom Polju kraj Mostara. U dogovoru s Upravom provincije sv. Obitelji i uz dopuštenje vrhovne predstojnice novicijat naše Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina pridružen je novicijatu Provincije sv. Obitelji. U pratnji svoje odgajateljice s. Ane Antolović postulantica Ivana je iz Kloštra Ivanića došla u provincijalnu kuću u Sarajevu gdje su je dočekale sestre ove zajednice.  U Bijelo Polje su je dopratile provincijska predstojnica s. Željka Dramac, odgojiteljica novakinja, postulantica i kandidatica s. Ana Antolović i provincijska savjetnica i tajnica s. Ivana Pavla Dominković.

Obred uvođenja u redovnički život za vrijeme Večernje molitve predvodile su provincijske predstojnice s. Franka Bagarić i s. Željka Dramac. Nakon što su postulantice  izrekle da žele upoznati naš način života kako bi mogle slijediti Krista po uzoru siromašnog i poniznog sv. Franje, s. Franka i s. Željka su im podijelile znak Tau – raspoznajni znak Družbe sa željom da im on bude poticaj na nasljedovanje Krista, siromašnog, čistog i poslušnog.

U kratkom obraćanju novakinjama i cijeloj zajednici s. Franka je kazala kako novicijat znači dublje živjeti zajedništvo s Bogom, izgrađivati zdrave međuljudske odnose te kroz iskustvo samoće upoznavati sebe. Vrijeme je to iskustva dubljih susreta s Bogom, s drugima, a napose sa samom sobom. U godini novicijata novakinja bolje upoznaje Pravilo i Konstitucije Družbe, zavjete siromaštva, čistoće i poslušnosti te obveze koje preuzima polaganjem zavjeta. „Onaj tko je prošao ovo razdoblje u otvorenosti srca zna da se ne može staviti u riječ punina i ljepota, snaga i dubina ovoga razdoblja“ – kazala je s. Franka. Toga dana u postulaturu Mostarske provincije primljene su Barbara Kvesić, Vedrana Gavran i Sanja Budimir, a kandidaturu Antonela Karačić. Na završetku obreda s. Franka je novakinje predala njihovoj odgojiteljici s. Marijani Selak, a postulantice i kandidaticu odgojiteljici s. Slavici Bagarić.

Za vrijeme objeda uime sestara Bosansko-hrvatske provincije riječi zahvale i pozdrava svim sestrama izrekla je provincijska predstojnica s. Željka Dramac. Podsjetila je na naše pokojne sestre koje su u novicijatu u Mostarskoj provinciji bile 1944, 1946. i 1947., budući da je u našoj tek osnovanoj Provinciji (1942) vlastiti novicijat osnovan 1949. Izrazila je radost što smo Dan Družbe mogle proslaviti u zahvalnosti Bogu za dar zajedništva, za novakinje, postulantice i kandidaticu Mostarske provincije te zahvalila provincijskoj predstojnici s. Franki Bagarić i Upravi Provincije sv. Obitelji, odgojiteljici s. Marijani Selak, kao i zajednici sestara u Bijelom Polju što su otvorena i radosna srca primile našu novakinju Ivanu. Odgajateljica novakinja i postulantica s. Ana Antolović kazala je kako su sestre iz Kloštra Ivanića sa žaljenjem ispratile Ivanu, nadajući se i moleći da će ondje što skorije novicijat opet oživjeti. U nastojanju da naš život bude istinito svjedočanstvo onih koje nasljeduju Isusa Krista, privlačno djevojkama koje su pred izborom životnoga poziva, molimo Boga da nas pouči što nam je činiti, da obnavlja našu Družbu po svojoj volji, u Kloštru Ivaniću i u Bijelom Polju.

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

lipanj 2024
P U S Č P S N
« svi.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WordPress Video Lightbox