U nedjelju 15. siječnja 2023. godine blago u Gospodinu je preminula naša s. Rafaela Kovač u 84. godini života i 65. godini redovništva.

Sveta misa zadušnica za pokojnu s. Rafaelu bit će u ponedjeljak 16. siječnja u 11 sati u samostanskoj crkvi Sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu, a potom slijede sprovodni obredi.

Sestra Rafaela (Milka) Kovač rođena je 30.  lipnja 1939. u Ljubunčiću kao treće od petero djece Mirka i Marice r. Marijan, na krštenju su joj dali ime Milka. Oko 12 godina je imala s. Rafaela kad im je preminula majka.  U rodnom mjestu je Milka, s. Rafaela, završila četiri razreda osnovne škole, a kasnije u samostanu i osmoljetku.

U kandidaturu je u našu zajednicu Školskih sestara franjevki Krista Kralja, u ono vrijeme „Hrvatske provincije Prečistog srca Marijina“ sa sjedištem u Virovitici, primljena 3. travnja 1956. u sestarskoj zajednici u franjevačkom samostanu u Petrićevcu. Postulaturu je započela 2. veljače 1958. u franjevačkom samostanu u Visokom, a u novicijat je ušla 22. kolovoza 1958. u Kloštru Ivaniću, kada je obukla i redovničko odijelo i dobila redovničko ime s. Rafaela. Ondje je nakon godinu dana 23. kolovoza 1959. položila prve zavjete, a doživotne 23. kolovoza 1964. također u Kloštru Ivaniću. Cijeloga života je s. Rafaela radila poslove u domaćinstvu, uglavnom brinući se za urednost rublja. Bila je i vrsna šivalja. Nije joj bilo strano ni kuhanje, kao ni drugi poslovi u domaćinstvu.

Poslije polaganja prvih zavjeta s. Rafaela je poslana u Visoko, a onda u Tuzlu, Guču Goru, potom Fojnicu. Poslije položenih doživotnih zavjeta djelovala je u Kotor Varošu, zatim u Sarajevu u sestarskoj kući na Bjelavama, zatim ponovo u Visokom, pa Livnu, Virovitici, Kraljevoj Sutjesci, Varešu, Münchenu, Bugojnu, Kloštru Ivaniću… Iz Kloštra Ivanića je 1982. poslana u Sarajevo u Franjevački provincijalat Bosne Srebrene gdje ostaje do 1993. kada je poslana u Livno. Živi u sestarskoj zajednici u unajmljenoj kući sve do 2000. Potom je premještena u rodnu župu Ljubunčić gdje je djelovala do 2002. (u Ljubunčiću i u Virovitici bila je i u službi predstojnice). U naš novoizgrađeni sestarski samostan  na Gorici namještena je 2002. i živjela ovdje sve do 15. siječnja 2023., kada je u prisutnosti sestara i njezine rođene sestre Ane preminula u 84. godini, a 65. redovničkog života.

Sestra Rafaela pripada generacijama sestara koje su služile u Crkvi tiho i skrovito, u teškim uvjetima života, oskudijevajući u svemu osim u posluhu… Kad je ušla u samostan naša Provincija je bila veoma siromašna, sestre nisu imale svoje kuće ni samostane, franjevački samostani i župne kuće u Bosni i u Hrvatskoj bili su nam utočišta i mjesta djelovanja u domaćinstvu, a u njima su bile i naše glavne ustanove, Provincijalat i novicijat. U to i takvo vrijeme s. Rafaela, svestrana u poslu, uredna, poslušna, iako tjelesno krhka, pogodna je bila za svaku kuću, te je često i premještana.

Zahvalne smo, zato, Bogu što joj je podario bogatu i plodnu jesen života u Livnu na Gorici u našoj sestarskoj zajednici u kojoj je živjela ritam molitve i rada primjeren njezinoj dobi i snazi. Kraće vrijeme šivala je u radionici crkvenog ruha u našem samostanu, djelovala je i u sakristiji u  franjevačkoj samostanskoj crkvi na Gorici u Livnu, brinula je o urednosti liturgijskog ruha i u našoj samostanskoj kapeli, radila u praonici rublja s drugim sestrama, a sestrama je rado šivala i redovničko odijelo. Slabijeg zdravlja, ali aktivna je bila s. Rafaela sve do prije godinu dana, kad joj je dijagnosticirana teška bolest zbog koje je trebala strogo mirovati. U bolesti je bila iznimno strpljiva i tiha, predana, zahvalna sestrama.

Zahvaljujemo Bogu za sav njezin život,  za njezinu vedrinu i jednostavnost, za predano služenje od kojega su primili mnogo svećenici, fratri, sestre s kojima je živjela i koje je uz svoje dužnosti rado zamjenjivala. Sjećamo se njezinih brojnih gesta pažnje kojima je pretjecala druge u ljubavi i kojima je radost donosila mnogima. Zahvalna je bila i za brigu i pažnju koju je primala u zajednici, osobito u vrijeme bolesti. Bogu smo i mi zahvalne što je s. Rafaela ustrajala u vjeri i u vjernosti i u danima patnje. Da u Očevu zagrljaju nađe vječni odmor, molimo za s. Rafaelu.

Počivala u miru Božjem!

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

veljača 2024
P U S Č P S N
« sij.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
WordPress Video Lightbox