U popodnevnim satima 8. ožujka 2024. u našem samostanu Presvetog Trojstva u Jajcu upriličile smo u prigodi 800. obljetnice stigmatizacije sv. Franje Asiškog radionicu za učenike trećih razreda osnovne škole, a koja se odvijala u okviru projekta prve bh. Laudato si’ Korizme koju organizira Centar za mirovno obrazovanje iz Sarajeva u okviru projekta Pokret za ekološko obraćenje. Cilj radionice bila je duhovna priprema za Uskrs te, po uzoru na sv. Franju Asiškoga, briga i podizanje svijesti za očuvanje našega zajedničkog doma – Zemlje.

Na početku radionice s. Iva Klarić predstavila je sveta mjesta franjevačke duhovnosti, tj. mjesta u koja se sv. Franjo često povlačio na molitvu (Greccio – franjevački Betlehem, Fonte Colombo – franjevački Sinaj; La Verna – franjevačka Golgota). Prikaz i tumačenje značenja tih svetih mjesta uveli su sudionike u rad. Mali prijatelji bili su zadivljeni krajolicima u koja se sv. Franjo povlačio.
Na poseban način divili su se bogatstvu šuma, koje su i odredile daljnji tijek radionice. Naime, u mjesecu ožujku obilježava se svjetski Dan šuma i ovom prigodom željeli smo podignuti svijest o očuvanju šuma. Upoznajući sv. Franju i kroz spomenuta mjesta otkrivamo njegov izniman odnos sa svim stvorenjima i učimo kako se sami možemo odnositi prema prirodi i svijetu na nov način – kako se odnositi prema Božjem stvorenju kao članovi velike Božje obitelji.
U drugom djelu radionice djeca su trebala napisati i urediti knjigu pod nazivom „Drveće je sjajno“. Učenici su se, na temelju pjesme sv. Franje „Brat Sunce“ i biblijskog citata „…neka klikće šumsko drveće pred Gospodinom, jer dolazi…“ (Ps 96, 12b-13a), literarno i likovno izražavali. U trećem djelu susreta izveli su kratki igrokaz u kojem su uprizorili povezanost i sakramentalnost svega stvorenoga i poziv da se bratsko sestrinski odnosimo prema našem zajedničkom domu.
Susret je okrunjen molitvom u samostanskoj kapelici gdje smo zahvaljivali za sve stvoreno. Mladi prijatelji sudionici susreta uputili se poziv svima da cijene nevjerojatne darove koje priroda, a posebno šume nude – od zraka koji udišemo do spokojne ljepote koja smiruje naše duše.
Vjerujemo da ovakvi susreti oblikuju ekološku svijest svih nas, a po primjeru sv. Franje duhovnu i mističnu viziju svih stvorenja kao braće i sestara koji imaju jedan izvor u Bogu Stvoritelju i Ocu svega.

 

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox