Na blagdan Sv. Lovre đakona, uoči Sv. Klare Asiške, 10. kolovoza 2023. godine u 16 sati blagoslovljen je kamen temeljac i gradilište novog samostana Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina u Bučićima. Obred blagoslova uime nadbiskupa dr. Tome Vukšića predvodio je mons. dr. Pavo Jurišić. Nazočni su bili i mjesni župnik fra Nikica Zlatunić, definitor iz uprave Bosne Srebrene fra Drago Pranješ, bivši provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić i župnik župe Vitez fra Velimir Bavrka, obojica rodom iz Bučića, župnik iz Rankovića vlč. Miljenko Džalto, župnik iz Nove Bile fra Mogomir Kikić, župnik iz Doca fra Marinko Didak, župni vikar iz Ovčareva fra Slavko Petrušić i fra Nikola Matošević iz Nove Bile, student sakralne glazbe u Rimu. Svojim dolaskom obradovale su nas i sestre Služavke Malog Isusa, kućna predstojnica iz Viteza s. Paskvalina Santro sa s. Danicom Bilić i s. Ankica Garić, predstojnica zajednice sestara Kćeri Božje Ljubavi iz Novog Travnika te sestre naše Provincije iz Vareša, Sarajeva, Fojnice, Busovače, Livna, Bugojna i Bučića. Prisutni su bili rukovoditeljica poslovnice Distribucije Elektro Novi Travnik gđa Dragana Lujanović Mlakić, gosp. Josip Bašić, direktor BAŠIĆ-GRADNJE d.o.o. Busovača – izvođača radova, glavni nadzor gosp. Zoran Marković i suradnik gosp. Nedeljko Šimić te naši susjedi iz Bučića.

U liturgijskom obredu blagoslova temelja pjevanje je vodila s. Mira Bliznac, zamjenica provincijske predstojnice. Nakon pjesme Tebi pjevam riječ pozdrava izrekla je provincijska predstojnica s. Željka Dramac. Pozdravila je sve nazočne i zahvalila im što su došli podijeliti s nama radost početka izgradnje novoga samostana i pomoliti se da Bog blagoslovi i prati ovo započeto djelo. Pozdravila je osobito sestre u Bučićima i sve prisutne sestre i zaželjela da nas izgradnja našega samostana u Bučićima ujedini i jače povezuje, kako bi naše zajedništvo/sestrinstvo bilo na slavu Bogu i u službi izgradnje žive „građevine“, Crkve Kristove.

Mons. Pavo Jurišić blagoslovio je gradilište i uputio sestrama prigodnu poruku. Pozvao nas je da po primjeru sv. Lovre, na čiji spomen blagoslivljamo temelj samostana, pogled upiremo u siromahe koji su blago Crkve. Samostanska kuća jest materijalno dobro kojim se služimo u služenju Kristu i njegovu evanđelju. No, pred Gospodinom veće će blago biti oni koji budu dolazili na ova vrata i u zidinama ove kuće pronalazili utjehu, radost i okrjepu. Moleći Božji blagoslov u izgradnji koja slijedi, potaknuo nas je i zaželio da nova kuća bude bude mjesto zajedništva, sestrinstva i oaza molitve. Potom je s. Mirjam Kolar pročitala povelju koju je mons. Pavo položio u temelj novog samostana.

Po završetku obreda blagoslova sestre su pozvale sve nazočne na domjenak te smo slavlje nastavili za zajedničkim stolom u dvorištu, zahvalni i za sunce koje nas je obasjalo i ugodno grijalo na ovaj dan.

s. Vlatka Dujmović

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

srpanj 2024
P U S Č P S N
« lip.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WordPress Video Lightbox